Menu

Egyik üzlet hozza a másikat – Látogatás a Signal-Print nyomdában

2015-12-04 10:40:56

 

Az Október 23-a utcát régen, a XX. század elején Szegényház utcának hívták Jászberényben. Az elnevezésének oka volt, ott időseket gondoztak egy épületben. Később a BUBIV bútoripari cég élte ott fénykorát. Most nyomdagépek zaja, zúgása jelzi, van munka bőven, két, de gyakran három műszakban is készülnek ott könyvek, használati utasítások, jótállási jegyek, de sokféle irodai nyomtatvány is. A Signal-Print Kft. a piacgazdaságban stabil vállalkozásként működik az egykori BUBIV helyén.

   
A képviselő-testület tagjai szerdán délután jártak a családi vállalkozás telepén, mely 1998 óta dolgozik, fejlődik, terjeszkedik. A Pető család tagjai nyomdászok, a gyermek Máté is ezt a szakmát választotta, és részletesen ő magyarázta el a vendégeknek, milyen sokféle ága van tevékenységüknek. Három féle technológiát tud a cég, de a legjelentősebb az ofszet. Jó minőségben, nagy tömegben és gyorsan teljesítik a megrendeléseket, s ehhez magasan képzett szakembereik is vannak. A Jászságban és tágabb környezetében a Signal-Print a legnagyobb nyomda. Főként multicégek – Samsung, Flextronics, Carrier, Electrolux, Faurencia – a megrendelőik, de a Jász-Plasztik, a Szatmári Kft., a Ferro-Press Kft. is rendel tőlük gyakran.

alt




A vállalkozás technológiáját, a gépparkot és a szolgáltatásait mindig saját erőből fejlesztette, csak egy-két alkalommal nyertek el pályázati támogatást – mondta el Pető Balázs cégvezető. Azonban az évek során olyan korszerű gépekkel, gépsorokkal korszerűsítették és bővítették a kapacitást, melyekből kevés van Magyarországon. Így aztán a telephelyet is belakták, újabb épületekbe költöztettek gépeket, raktárat. A számítógép vezérelte berendezések hihetetlenül sokat tudnak, a vevők igényeit így világszínvonalon tudják szolgálni. Ma már minden számítógépes irányítással működik, a korszerű technológiák nem szennyezik a környezetet. Az ólombetűs korszakra a látogatók közül csak egy-két személy emlékezett. A cég kapacitása egy műszakban 5 millió darab A/5-ös méretű nyomtatvány készítése. 


altA látogatás során hatalmas gépsorokat láthattunk, melyek a terméket hajtogatják is, összefűzik a lapokat, s ragasztókötéssel is ellátják. Megnéztük a rotációs gépsort is, mely hatalmas papírtekercsre dolgozik éjjel, nappal. Ezen üzemrész hetente 1,5 tonna papírtekercset használ el.


A cégvezetők és Döltl Dóra kereskedelmi vezető egy újabb fejlesztésről is beszámoltak. Az egyik üzlet hozza magával ugyanis a másikat. A Samsung itt készült nyomtatványai egy zacskóba kerülnek, mellé a távirányító és apróbb alkatrészek, kábelek stb. A fényszarui cég vezetői kérték, ha már a nyomtatványok itt készülnek, a zacskóba rakást is itt kellene megoldani, így a kész TV-k dobozába csak a csomagot kellene beletenni, s már lehetne is szállítani. E gondolat meg is valósult. Kialakították a megfelelő üzemrészt, ahol 24 összeszerelő asztal kapott helyet. Így napi 30-35 ezer darab csomagot állítanak össze a Samsung termékek számára. Áprilisban indult ez a tevékenység, melynek során két műszakban mintegy 60 dolgozónak adnak munkát. Sokan messziről jönnek ide, kölcsönzött munkaerő is van közöttük. Így összesen a Signal-Print Kft. mintegy 100 főnek ad munkát.


A Pető család érdekeltségébe tartozik az Artander Kft. is, ahol Petőné Erika a vezető. Ő és munkatársai készítik elő – tördelés, szerkesztés, tipográfia, stb. – a szép könyveket, a kisebb nyomtatványokat. A nyomdai előkészítés végén kerül át a nyomdagépekre, s utána vehetjük kézbe a szép könyveket, meghívókat, kisebb céges kiadványokat. Hát ilyen egy családi vállalkozás, így kerek a történet.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít