Menu

Egy amerikai focista lány

2015-11-20 13:28:24

 

 

Az amerikai futball kőkemény játék, ahol bizony fizikálisan és mentálisan is nagyon felkészültnek kell lenni.  Sokáig ez is csak a fiúk, a férfiak játéka volt, ám ma már lányok és nők is űzik, mégpedig egyre magasabb színvonalon ezt a sportot. Talán meglepő, de a szűkebb környezetünkben is van egy fiatal hölgy, aki amerikai focistának állt.


A nagykátai Vágási Csenge 2015 januárjában jelentkezett a Jászberény Wolverines elnökénél, Balogh Kornélnál, hogy szeretne ő is edzésre járni. Az ifjú hölgy már jó ideje nézte az NFL mérkőzéseket a televízióban, és szerette volna magát kipróbálni az amerikai focisták között. Szerencséje volt, mert a berényi egyesületben ugyan nem voltak korábban női játékosok, szívesen fogadták.


- Nem lepődtem meg, amikor Csenge jelentkezett, mert korábban hirdettük, hogy lányokat-asszonyokat is várunk az edzéseinkre. Eddig azonban nem volt jelentkező. A fiúk gyorsan befogadták Csengét és semmivel sem bántak vele finomabban, mint egymással, amikor gyakoroltunk. Csenge nem is várt más bánásmódot, mert nagyon elszánt volt – mondta Balogh Kornél, aki azt is elárulta, hogy ő ajánlotta be a nagykátai lányt az egyetlen magyar csapatba, a Budapest Wolves Ladiesbe.


Erre azt követően került sor, hogy Csenge Jászberényben a fiúk között elsajátította az amerikai foci alapjait. A budapesti alakulat az osztrák bajnokságban szerepel, azaz ők az edzések mellett mérkőzéseken is pályára lépnek.


alt- Azt a pillanatot élvezem a legjobban, amikor felállunk egymással szemben, s várjuk a játék kezdetét. Amikor el kell tolnom az ellenfelem, hogy támadást tudjunk kezdeményezni, s ebből azután pontok szülessenek.  Én ugyanis a támadófal azon játékosa vagyok, aki feltartóztatja az ellenfelet, hogy az irányítónak minél több ideje maradjon eldönteni, hogy kit hoz játékba – mondta Csenge, aki azt is elárulta, mit szólt hozzá az édesanyja, hogy egy ilyen „fiús” sportágat választott.


– Édesanyám igencsak meglepődött, amikor bejelentettem, hogy Jászberénybe az amerikai focisták edzésére szeretnék járni. Amikor agyrázkódással mentem haza, arról érdeklődött, hogy kell-e ez nekem. Amikor látta, hogy milyen kitartó vagyok, ő is mellém állt és támogat. A környezetemben azért vannak olyanok, akik miután megtudják, milyen sportágat űzök, kicsit furcsán néznek rám.


Csenge reméli, hogy egyre több követője akad a Jászságban és az országban is és alakulnak majd női amerikai futball csapatok. Szeretné, ha a női szakág is eljutna oda, hogy a válogatott nemzetközi szinten is megmutathassa tudását. Nem titkolt célja, hogy szeretne a válogatott tagjaként Eb-n szerepelni.


Az ifjú hölgy egyébként egy mezőgazdasági telepen dolgozik. Nyáron igencsak meglepődtek munkatársai, amikor bizonyos növények ültetésénél az amerikai fociban szokásos mozgást gyakorolta. Mint mondta, a 30 kilós zsákok cipelése nem okoz számára gondot, s ezt is úgy fogja fel, mint egy erőnléti edzést. Mert ehhez a játékhoz erős lábak is kellenek.


Csenge edzett Jászberényben és Budapesten is, és a pesti csapattal az osztrák bajnokságban a harmadik helyet szerezték meg. Azaz, a kemény edzéseknek meg is lett az eredménye.


– Ebben a sportágban nagyon fontos, hogy a csapatrészek, a csapat együtt gyakoroljon. Ezért rendszeresen fel kellett járnom Budapestre edzeni, de megérte. Az osztrák bajnokságban elért harmadik hely szép siker, s remélem, tudom, hogy leszünk még jobbak is – mondta Csenge, akinek karján most is látható az amerikai foci nyoma, ám ez őt nem zavarja.


A Jászberényben és Budapesten edző nagykátai amerikai focista lány minden hölgytársának ajánlja, hogy próbálják ki ezt a sportágat is. Ő volt az első fecske, s példája bizonyítja, hogy lányok is űzhetik ezt az egyébként nagyon kemény férfias sportnak tartott játékot.


Egyébként, ha valaki azt gondolná, hogy Csengéről lerí, hogy milyen sportágat űz, az téved. Ugyanolyan közvetlen és kedves, mint kortársai, csak jóval elszántabb és céltudatos, no meg a pályán igen kemény lány.


Aki pedig az ő példája vagy akár e cikk hatására szeretné kipróbálni magát az amerikai focisták között, az jelentkezzen Csenge e-mail címén: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Egyébként a Jászberény Wolverines minden 10 év fölötti érdeklődőt vár soraiba: tel: 30-9070515, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., facebook.com/jaszberenywolverines.

alt


 

Szántai Tibor

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít