Menu

Érdemes komposztálni

2015-10-26 15:57:04

 

A hulladékgazdálkodás terén jelentős fejlesztés kezdődött el Jászberényben. A szelektív hulladékgyűjtés rendszere már kiépült, a szelektíven gyűjtött hulladékok háztól való elszállításának feltételeit is kidolgozták már a szakemberek, s a komposztálás elősegítését is megkezdték. Mindez azt célozza, hogy a térségi hulladéklerakóba minél kevesebb kommunális hulladék kerüljön, amit lehet újrahasznosítani, azt tegyük is.


A JVV Zrt. Jákóhalmi úti telepén kedden délelőtt a sajtó munkatársainak jelenlétében írták alá az első olyan megállapodást, mely a komposztáláshoz alkalmas eszközt biztosítja. Bóna Sándor volt az első, akivel szerződtek. Ez a megállapodás arról szól, hogy a szolgáltató ingyenesen biztosít olyan eszközt, melynek segítségével a háztartásban, a kiskertben keletkező zöldhulladékot komposztálni – s ezzel együtt újrahasznosítani – lehet. Jászberény egy EU-s pályázaton nyert, s a támogatásból nyílt lehetőség 2000 olyan komposztálásra alkalmas edényzet megvásárlására, melyet díjmentesen tud kiadni az igénylőknek.


Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester elmondta, az első igénylők már a héten hozzájuthatnak a zöld, műanyag, 1 m3-es tároló eszközhöz, amiben a zöldhulladékot gyűjthetik.  Aki nem tudja elszállítani a komposztálót, mely jókora méretű, de könnyű, annak segítenek is. A komposztáló edényzethez úgy lehet hozzájutni, hogy a polgármesteri hivatal portáján egy igénylőlapot kérnek és kitöltve leadják azt.
 

Horgosi Zsolt vezérigazgató hangsúlyozta, hogy az igényelhet sikerrel ilyen eszközt, akinek élő szerződése van a JVV Zrt.-vel hulladékszállításra, azaz a cég ügyfele. Akinek nagy portája van, az két edényzetet is igényelhet. Társasházak jelentkezését is várják a szakemberek. Sőt, a Neszűrbe, a tanyára is kihelyezheti az, akinek külterületen – a város közigazgatási területén – van a kis gazdasága.


A komposztálás hasznosságáról, a hulladékok szelektív gyűjtéséről és elhelyezésükről egy ismeretterjesztő kiadvány is készült, ami segít az eligazodásban és a szemléletformálásban.


KE
 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít