Menu

Úton vagyunk mindannyian

2015-10-26 15:22:52

 

A Festészet Napja Jászberényben igencsak nagy ünneplést kapott idén. A moziban, a Jászkürt Fogadóban és a Szikra Galériában is kiállítást nyílt, a művészetszerető-értő közönség tobzódhatott a látványban, de a barátság ereje is megmutatkozott. A Szikra Galéria tulajdonosa múlt kedden délután köszöntötte a vendégeket – jó barátokat, pályatársakat, tanárokat és tanítványokat, ismerősöket és tisztelőket , akik zsúfolásig megtöltötték az emeleti konferenciatermet.

 

altA galéria szokása szerint előbb muzsika csendült, zeneiskolai növendékei mutatták meg tudásukat a paravánokkal ölelt pódiumon, ahol B. Jánosi Gyöngyi festőművész képeit már mind végignézhették az érdeklődők. A most bemutatott 26 alkotás között régebben készülteket, ismerteket is szemügyre vehettünk, de újabbakkal is találkozhattunk. A tárlatra hozott festmények expresszív-szimbolikus alkotások, az alkotó világlátásának, szívének és lelkének színes tükre.

 

A kiállítást Egri Mária művészettörténész nyitotta meg, aki jól ismeri B. Jánosi Gyöngyi  alkotói munkásságát, de pályája más szakaszait is. Az 1979 óta kiállító művésztanár a figurális képektől az elvontabbak felé hajló pályaívét röviden mutatta be, s arról is szólt, hogyan történt a természetelvű festészettől az absztrakció felé tartó út. Ezen az úton mérföldkőnek számít Gyöngyike találkozása Hamza Dezső Ákossal, s a művész és felesége hagyatékának gondozása. Kétségtelen, hogy Hamza hatásának eredménye az expresszív és a szimbolikus megoldások keresése. A most kiállított képek többsége nonfiguratív, azért megjelenik néhány alak, arc, pl. Hamza D. Ákos is, egy a halála után, 1993-ben készült festményen.

 

A kiállító-teremmé varázsolt tér középpontjában egy hatalmas kereszt és szenvedéstörténet uralja a teret. Gyötrelmek a címe a kompozíciónak, ami beszédesen mutatja a művész érzelmi világát, küzdelmét, a szubjektív inspirációkat. Nem volt könnyű B. Jánosi Gyöngyi pályája. Tanítói végzettsége után egyetemi diplomát is szerzett, már a pedagógusi munkája és családja mellett. Tanított, s kultúra-szervezőként is tette a dolgát, mígnem 1995-től 2008-ig a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria vezetőjeként dolgozott. A Hamza hagyaték rendszerezése, feldolgozása és kötetekbe rendezése, kiadása, a jászsági képzőművészet múltjának és jelenének lexikonba szerkesztése is fontos volt számára.  Ez is teljes embert kívánó feladat volt, de mellette alkotott is, s alkot ma is.

 

alt

 

 

Nem kis feladat B. Jánosi Gyöngyi számára, hogy képek restaurálást is végzi. Szikra István pedig azt hangsúlyozta, hogy a magángaléria Gyöngyike szakmai segítségével jött létre, s a berendezéshez is ő adta a legfőbb segítséget. Eddig 20-nál több önálló kiállítása volt a csoportosok pedig csak növelik ezt a számot , legutóbb 2011-ben Jászberényben. Most ideje volt egy újabb tárlatnak, hiszen úton vagyunk mindnyájan, s a kiállítás címe szerint - ÚTKÖZBEN is születnek művek, történnek események, melyek megjelenítésre érdemesek.

 

alt

 

 

A Szikra Galériában november 10-ig hétfő kivételével naponta 13 és 18 óra között tekinthető meg B. Jánosi Gyöngyi alkotásainak bemutatója.

 

Kiss Erika

 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít