Menu

Jászberény álláspontja: Nem foglalkozunk a migránsproblémával, amíg nem a mi problémánk

2015-10-19 13:46:00

 

Még szeptember elején a menekültválság kellős közepén tartott sajtótájékoztatót Budai Lóránt önkormányzati képviselő. A sajtótájékoztató témája a bevándorlókérdés jászberényi hatásait firtatta. Budai képviselő három kérdést intézett nyilvánosan Szabó Tamás polgármesterhez. Kérdéseire nem érkezett konkrétumokat tartalmazó válasz október közepéig.


Budai Lóránt a következő kérdésekre szeretett volna választ kapni a polgármestertől: megjelenhetnek-e közintézményeinkben, iskoláinkban, óvodáinkban a bevándorlók gyermekei, jászberényi utcákon találkozhatunk-e közfoglalkoztatott migránsokkal, illetve a kormány jelölt-e ki bármilyen városi ingatlant a migránsok elhelyezése céljából.


altKözvetlenül a sajtótájékoztatót követően Szabó Tamás a szoljon.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy semmilyen kormányzati felkérés nem érkezett felé a bevándorlók elhelyezése ügyében. Sőt, még szóbeli instrukció sem történt az említett három témában, egyetlen kormányzati szerv részéről sem. Úgy vélekedet, „ha Jobbik ilyen felvetéseket fogalmaz meg, elképzelhető, hogy hatalomra kerülése estén épp ezt tenné. Tehát a bevándorlók gyermekeit a helybéli diákokkal együtt oktatná, a városokban ingatlanokat jelölnének ki az érkezők elhelyezésére, és közmunkásként adnának munkát a bevándorlóknak”.


A szeptemberi soros ülésen is megismételte kérdéseit. Szabó Tamás cáfolta tényként felvetett kérdéseit, határozottan kijelentette, hogy a város nem kapott menekültekkel vagy azok befogadásával kapcsolatos kormányzati instrukciót. A közfoglalkoztatásba történő bevonásukról az közmunkaprogram helyi végrehajtásáért felelős Werderber Gyula adott tájékoztatást. Elmondta, hogy sem a külföldiek, sem a migránsok közfoglalkoztatása nem szerepel a jelenleg ismert jövő évre szóló tervezetben. A gyermekek integrált oktatását pedig elsősorban nyelvi akadályokra hivatkozva nevezte képtelen feltételezésnek. Az ingatlanok lefoglalásával kapcsolatban a hatékonysággal és a szükségszerűséggel indokolta a „műveleti területté” nyilvánítást, vagyis az önkormányzati területek átalakítását egyfajta „befogadóbázissá”. Hozzátette, hogy Jászberényt már csak földrajzi elhelyezkedése miatt sem érinti a kérdés.


Október elején Pócs János országgyűlési képviselő tartott sajtótájékoztatót a menekültválság jászsági hatásairól. Ez alkalommal reális veszélyként beszélt a menekültek tömeges érkezéséről, mely térségünket közvetlenül még nem érinti, de ha a bevándorlók létszáma nem csökken, közvetve minden magyar ember érintetté válhat a válság miatt.


Az októberi soros ülés végén Szabó Tamás visszatért Budai képviselő menekültek közfoglalkozatásával kapcsolatos kérdésekre. Úgy fogalmazott, hogy a tervezetbe hónapokkal ezelőtt, a válság kezdetén bekerült a „harmadik országbéliek” közfoglalkoztatásának lehetősége. Ez azonban nem jelent kötelezettséget. Hogy a lehetőség válhat-e, és ha igen, mikor válhat kötelezettséggé, arról nem nyilatkozott. Hozzátette, idő közben kapott a hivatal a Belügyminisztériumtól olyan levelet, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben „harmadik országbéli”, óvodai ellátásra szoruló gyermek kerül a térségbe, készüljön a város annak óvodai ellátására. Ebben a kérdésben a polgármester már felvette a kapcsolatot Beszteri Éva óvodavezetővel, informálódott arról, milyen szakmai nehézségek és problémák adódhatnak ekkor. A választ, mely további kérdéseket vet föl, megkapta ugyan a polgármester, de továbbra is tartja magát ahhoz az állásponthoz, hogy a kérdéssel érdemben akkor kell csak foglalkozni, ha ez a helyzet valóban előáll.
 

Rédei Panni

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít