Menu

A csángók barátsága az egész Jászságé - December 1-jéig várják az ajándékokat

2015-10-14 11:51:24

 

Az elmúlt öt évben már hagyománnyá nemesedett Mucsi Gyula és Kocsán László kezdeményezése, melynek köszönhetően, a gyimesfelsőloki kisdiákok egy-egy mikuláscsomagot és kisebb ajándékokat kapnak a Jászságban élő emberek gyűjtése nyomán. Az ajándékozást idén is megszervezik.


Az elmúlt héten a szervezők sajtótájékoztatón jelentették be, hogy nem hagynak fel a Csángó Karácsony szervezésével, idén is várják a jószándékú emberek felajánlásait a gyimesi gyerekek számára. Az idén hatodik alkalommal utazik a jászsági Mikulás Gyimesfelsőlokra, hogy meglepje az ott élő csángó gyerekeket. Az utóbbi években már nemcsak az általános iskolások, hanem az óvodások is kaptak nemcsak egy-egy mikuláscsomagot, de cipősdoboznyi ajándékot vagy más apróságot. Az Domokos Pál Péter Általános Iskola, az óvoda, valamint a líceum is évről évre gazdagodhat a térségünkből érkező ajándékokkal. Főleg a könyvtárak állománya gyarapodhatott, de electronikai cikkekkel, konyhai berendezésekkel is segítették már a gyimesi intézményeket jászsági cégek, vállalkozások.


A gyűjtés már elindult, ahogyan eddig, most is a kezdeményezés mellett folyamatosan kiálló Jász Trió Televízió szerkesztőségébe lehet bevinni az ajándékokat. A szervezők ismét arra kérik az ajándékozókat, hogy a csomagoláson tüntessék fel, mennyi idős fiúnak vagy lánynak szánják a meglepetést. Ha egy cipősdoboznyi apróságot nem tudnak összeválogatni, a szervezők szívesen fogadják a plüssöket, tanszereket, más játékokat önmagukban is.


A hagyomány folytatásához Jászberény és Jászkisér önkormányzata mellett ezúttal csatlakozott Pócs János országgyűlési képviselő is. Munkatársa, Lukácsi György, a sajtótájékoztatón elmondta, a képviselő támogatásával azt remélik, az egész térség be fog kapcsolódni a gyűjtésbe. 


- A csángók barátsága az egész Jászságé, nemcsak Jászberényé. Azt szeretnénk, ha a gyűjtés nemcsak Jászberény feladata lenne, hanem az egész Jászság csatlakozna az ajándékozáshoz – fogalmazott Lukácsi György.


Holló Zoltán a Jászkiséri Pendzsom Néptánc Egyesület elnöke elmondta, Jászkisér továbbra is kitart az ajándékozás mellett, a felajánlásokat továbbra is az egyesülethez lehet bevinni.


Szabó Tamás, Jászberény polgármestere örömmel gondolt vissza azokra az élményekre, melyeket tavaly szerzett a csángó gyerekek ajándékozásakor. Elmondta, hogy a város a logisztikai és egyéb feltételek megteremtésével továbbra is támogatja az ajándékozást.

 

alt

Tekintse meg tavaly készült képeinket a facebookon!




- Tavaly tettem egy ígéretet arra, hogy egy hétre vendégül látunk egy busznyi gyimesi gyermeket Jászberényben a Zoo táborban. Ugyan idén az ukrajnai helyzet ezt felülírta, és kárpátaljai testvérvárosunk gyermekei jöttek el hozzánk, de 2016-ban már mindenképpen prioritást élveznek majd a felsőloki gyermekek a tábor megszervezésekor – erősítette meg tavalyi ígéretét Szabó Tamás.


Baranyi Béla, akit a gyimesi gyerekek csak Mozi úrként ismernek, idén is csatlakozik a kiutazókhoz, és lehetőség szerint mozidélutánt is szervez a gyerekeknek mesefilmek vetítésével.


Tóth József a Jász Trió TV főszerkesztőjeként úgy nyilatkozott, reméli, hogy idén is sikerül annyi mikuláscsomagra valót összegyűjteni, hogy minden kint élő gyermeknek örömet tudjanak szerezni. Könyveket, iskolaszereket mindig szívesen fogadnak, de a nagyobb cégeknél is lobbiznak a következő hetekben további adományokért.


Kocsán László az Országos Néptánc Baráti Kör Egyesület elnöke megköszönve azon cégek és magánszemélyek támogatását, akik a háttérből eddig is segítették őket, elmondta, továbbra is él az egyesület Budapest Banknál vezetett Gyimesfelsőlok alszámlája (számla szám: 10104260 – 02383900 – 02003008). Ide várják azok segítségét, akik pénzbeli juttatással szeretnének hozzájárulni az idei ajándékozáshoz.


Az ajándékok gyűjtése tehát már megkezdődött, és december 1-jéig folyamatosan tart. A küldöttség december 6-án adja át az összegyűjtött meglepetéseket a gyimesfelsőloki testvértelepülés kulturházában. Arra kérnek minden ajándékozót, hogy csak olyan dolgokat küldjenek a gyimesieknek - legyen az ruha, játék, könyv stb. - ami még jó állapotú, használható minőségű. Hiszen örömet szeretnénk szerezni a kint élőknek, nem csalódást.


Rédei Panni

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít