Menu

Piffkó János 1926-2015

2015-10-13 11:13:55

 

Szeptember utolsó hétvégéjén végleg elbúcsúzott tőlünk, hogy az örök katedrát koptassa tovább Piffkó János a Porteleki Általános Iskola egykori igazgatója, a porteleki közösségformálás oszlopos tagja, egy hivatásához és tanítványaihoz mindig hű pedagógus.


Jászberényben született a két háború közötti nehéz időkben. Szülei nem sajnálták a forrásokat taníttatására, itt végezte a gimnáziumot és a Tanítóképzőt is. Tanári oklevelét 1945 nyarán vehette át és még abban az évben el is kezdett tanítani. Bár egy rövid időre Jászberényből Diósgyőrbe helyezték, az első adandó lehetőséget megragadta, hogy hazatérhessen. Portelekre a matematika tanárság mellett már igazgatóként tért vissza.


altErről az időszakról Fózer Vendel Maradjon meg emlékezetünkben című kötetében így vall: „Szép tanulságos, emberformáló és emlékezetes kilenc évet töltöttem itt. Portelek volt a felnőtté válásom színhelye. Itt tanultam meg becsülni a munkát, a dolgos embereket és itt vált világossá, hogy mit is jelent a kifejezés: Látástól vakulásig dolgozik.”


Három évvel hazatérése után, 1954-ben vette feleségül élete végéig hűséges társát, Faragó Máriát. Két gyermekük született, idős korukra egy összetartó és boldog család tisztelte és szerette őket. Másfél évtizedet dolgozott Budapesten, majd negyvenhárom évnyi tanítás után, 1988-ban ment nyugdíjba. Szintén pedagógus felesége egy szűk évvel később követte. Nyugdíjas éveik melegebb hónapjait már itthon töltötték Öregerdőn vásárolt tanyájuk békés környezetében.


Jászberény városa Piffkó Jánost 1999-ben Közszolgálati Életműdíjjal tüntette ki az oktatás területén végzett több évtizedes, kimagasló szakmai munkájáért, a külterületi lakosok érdekében tett sokoldalú közszolgálati tevékenységéért.


2005-ben vehette át gyémántdiplomáját, de még ekkor is örömteli élmény volt számára osztálytalálkozókra, összejövetelekre járni a régi tanítványokkal és kollégákkal.


Élete utolsó időszaka ugyan betegséggel való küzdelemben telt, de a megpróbáltatásokat tiszta fejjel, példamutató akaraterővel és életkedvvel viselte. Halála előtt néhány hónappal érkezett meg számára rubint diplomája egy igazán hiteles pálya zárásaként.


Szerkesztőségünk részvétét fejezi ki a családnak.

 

Piffkó Jánost október 22-én, 13 órakor kísérik utolsó útjára rokonai, barátai és tisztelői a porteleki temetőben.

 

Réde Panni

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít