Menu

Látogatás Rosenbergeréknél

2015-10-12 10:09:27

 

A képviselő-testület gyakran látogatja meg a különböző jászberényi üzemeket, hogy személyes tapasztalatokat szerezzen egy-egy cég jelenéről és az együttműködés irányairól. Legutóbb a Rosenberger Magyarország Kft. jászberényi üzemében járt a testület számos tagja.  Ez a telephely 2014 tavaszán létesült, akkor költöztek ide. Necsőn, a Kasza-birodalomban egy üzemcsarnokot bérelnek, s itt jelenleg 80 dolgozót foglalkoztatnak.


A Rosenberger cég 1958-ban Németországban családi vállalkozásként jött létre, apa és három fia alapította. 2014-ben 6200 embernek adtak munkát, s telephelyük Európa több országában is van. Magyarországon 2002-ben Jászárokszálláson alapítottak egy kisebb üzemet, de azóta egy újabbat is építettek már. Ott főként elektronikai alkatrészeket gyártanak nagy szériában. Ügyfeleiknek számítanak az Alcatel, Ericsson, Nokia, de az autóipar beszállítói is.


A cég vezetője Papp Ferenc (Francisco) ismertetőjében elmondta, 2014-ben a Rosenberger  magyarországi vállalkozása 750 millió eurós forgalmat ért el. Az autóipar számára is elektronikai alkatrészeket, adatátviteli kábeleket, adaptereket, csatlakozókat gyártanak. Termelésük során Európa nagy autógyártó cégeihez szállítanak, de USA-beli megrendelőik is vannak. A cégnél 1700 fő dolgozik jelenleg. A jászberényi üzem létszáma 80 fő.


A jászberényi telephelyen a két 1500 négyzetméteres csarnokban folyó munkát Urbán Ferenc mutatta be. Mivel itt hibrid autókhoz szükséges vezérlőegységeket, különleges alkatrészeket készítenek, így a fotózás nem volt lehetséges. Ez szigorú előírás, hiszen egy olyan új terület ez, melynek nagy jövője van.  Vevőik között van a Daimler, a BMW, a Porsche. Mivel éppen ezekben a napokban tört ki a diesel-autók körüli botrány, így a hibrid autók kapcsán új helyzettel is számolni lehet az autóiparban. Így a fotózási tilalom még inkább érthető.


Az biztos, hogy több szörnyen zajos, olykor poros, huzatos vagy éppen rossz levegőjű és zsúfolt üzemet láthattak már a városvezetők az elmúlt 1-2 évben ilyen látogatások alkalmával. Itt viszont a hatalmas csarnok csendes és tiszta, kategóriájában ideális munkahelynek mondható. Az üzemvezető és a cégvezető is kifejtette, megrendelőik gyakran elmondják, hogy mit szeretnének, az autó mely részébe beszerelni. S nem ritka, hogy itt kísérletezik ki a legjobb megoldást, a legmegfelelőbb alkatrészt ehhez. Azaz, nagy kreativitást, komoly mérnöki tudást is igénylő a munkájuk.


A Jászberényben készülő speciális termékek nem széria gyártmányok, itt nem tömegtermelés zajlik, ezért kétműszakos a munkarendjük. Ezzel szemben Jászárokszálláson 3, olykor 4  műszakos a dolgozók beosztása. A jászberényi gyártósorokat, a szerelő munkahelyeket  vevőik jóváhagyásával állították össze. Amikor ott jártunk hibridautók motorházához való vezérlőegységek szerelésének egy-egy mozzanatát láthattuk. Ez éppen próbagyártás - tudtuk meg a tájékoztatóból.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít