Menu

Napenergiát használnak a gimnáziumban

2015-10-07 09:43:48

 

Kedden délelőtt Szabó Tamás polgármester rövid tájékoztatót tartott a Lehel Vezér Gimnázium könyvtárában. A patinás és nagy múltú intézmény mindig nyitott volt a világra, szívesen fogadta az újat. Most is egy újdonságról és nem az oktatás mélységeiről esett szó.

 

Ugyanis az iskola épületének tetőit – mintegy 1000 négyzetméteren – már napelemek borítják. Ezek évente 50 kWh áramot képesek előállítani. Az idei tanévben már ezek szolgáltatják a villamos energiát az intézmény számára. Ha nem is teljes egészében, de az éves szükséglet ¾ részét minden bizonnyal fedezik. Szabó Tamás elmondta, hogy egy pályázati lehetőséget kihasználva 31,3 milliós, vissza nem térítendő támogatással kerültek a tetőre a napelemek. Ehhez a város 25%-os önerőt biztosított. Eddig az iskola éves áramfogyasztásáért mintegy 4 millió forintot kellett fizetni. A beruházással azonban úgy számolnak, hogy 3 milliós megtakarítás érhető el. Ezt az összeget pedig így jobb helyre lehet költeni.

 

alt




Az iskolaépület fenntartása bizony sokba kerül, s a mára igen elavult, rossz állapotú fűtési rendszer korszerűsítése sem halogatható sokáig. A polgármester elmondta, abban gondolkodik a városvezetés, hogy a napelemes rendszerrel megtakarítható összeget a fűtéskorszerűsítésre használják fel. Keresik az újabb pályázati lehetőséget e terv megvalósításához is, de saját forrásaikat is biztosítják majd, ha sikerül újabb támogatást nyerni. 


KE
 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít