Menu

A csend színaranyból van

2015-09-28 09:16:50

 

Voltak olyan idők a mi hazánkban, amikor a mitológiai jelképekre is gyanúsan tekintettek a kultúra ideológiai szigorúságra trenírozott őrei. A főnix, a csodás madár, amely ötszáz évenként elégeti magát, majd hamvaiból újjáéled, az állhatatosság és a halhatatlanság szimbólumaként, megakadt a hetvenes évek rockzenei cenzorainak ingerküszöbén. A P. Mobil rajongótábora, kedvenc dalait követelve, a zenekar koncertjein rendszeresen azt skandálta, hogy „A hajsza, A gálya, A főnix éjszakája”. Ezt a rigmust károsnak találták a hatalom képviselői, mondván, nehogy már a munka sötét főnixmadárként telepedjen rá a mindennapjainkra, és mindez még hanglemezen is megjelenjen…


A jászberényi Főnix Fészek Műhelyházhoz tartozó parkban, nagyszerű munkadarabként, méltósággal terjeszti ki szárnyait a tűzrevalónak szánt, hulladék fából alkotott tűz madara, amely szeptember 24-től már felavatva nézheti az eredetileg tűzoltólaktanyának készült épületet. Ahol a szobor- és parkavató után – Kulka János pódiumestjével – azonnal el is kezdődött Magyarország egyetlen, egész évben működő, vidéki befogadó színházának hetedik évada.

 

altA harmincnégy éve pályán lévő, Kossuth-díjas színművészre sokkal többen lettek volna kíváncsiak, mint az a százhúsz jegyhez jutó szerencsés, de a hely viszonylag szűkös, és a vendég ígéretet tett egy jövőbeli ismétlésre.


Kulka János énekelt, pedig főiskolásként eltanácsolták az énekléstől. Dalokat adott át a pillanatnak, és elmesélte az örökkévalónak szóló történetüket. Egy tucat szerelmesen szomorú vagy érdesen életteli dalt húzott elő a zakójából és az inge alól. Dés Lászlótól, Charles Aznavourtól, Leonard Cohentől, Gerendás Pétertől, Cseh Tamástól és másoktól. Minden hangban és szóban fény ragyogott, igazat mondtak, legyen az az igazság bármily szép vagy csúnya. Kellett hozzájuk Kulka. Jöttek belőle a régi szeretők, a némák, a menekülők, a férfiak, a súgók. A csend is fénylett.


Tovább kéne adni. Ha van valaki, akinek tovább lehet adni. Ha volna valaki…


Kun Tibor

Fotó: Szalai György

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít