Menu

Az ünnepelt muzsikált az ünnepnapon

2015-09-18 11:11:36

 

A Jász Múzeum sokféle rendhagyó rendezvénynek adott már helyet. Így volt ez múlt pénteken is, amikor ráadásul a hideg, esős idő miatt az udvari sátor helyett a kiállító-terembe szorult az ünneplő sereg. Ám a zártkörű rendezvény igencsak rendhagyó volt, mert a vacsorával egybekötött eseményen a 80 éves Fehér Ödön cimbalom művészt ünnepelték a családtagjai, a pályatársak, ismerősök, kollégák, a tisztelők, a tanítványok  és minden jelenlévő.


Hortiné dr. Bathó Edit, nemcsak mint múzeumigazgató, de mint régi és tisztelt ismerőst is köszöntötte a híres cigány muzsikust. Fehér Ödön ugyanis pályája jelentős részében az 1971-ben alakult Jászság Népi Együttest kísérő zenekar vezetője, cimbalmosa is volt. Ahogy a múzeumigazgató köszöntőjében fogalmazott, a Jászság zenei életének egyik oszlopa, meghatározó egyénisége is.


Fehér Ödön 1935-ben, egy nagy múltú jánoshidai zenész családba született. Még az ükapja is zenész volt, klarinétos, apja brácsás, és 10 testvére között volt 3 bőgős, egy hegedűs, ő pedig a cimbalom avatott mesterévé vált. Zenei tanulmányait 7 évesen kezdte, cimbalmozni Rácz Lászlótól tanult, aki a világhíres Rácz Aladár testvére volt. A cimbalom nemzetközi hírű mestere adott órákat Fehér Ödönnek is, korrepetálta egy időszakban.
 

alt



A zenész családba született gyermek sorsa, hogy testvéreivel egy csapatban muzsikáljon. Fehér Ödön is így nőtt fel. Fiatalon Tiszaalpáron zenélt, de az 1950-es évektől már nem lehetett muzsikusként megélni. Nappal állásban volt, Budapesten segédmunkásként dolgozott. Este iskolába járt, zeneiskolába, ahol Tarjáni Tóth Ida és Bicskei Géza tanították a cimbalom művészi használatára. Fehér Ödön a cimbalom hangolását is megtanulta, így elérte, hogy ezen tanulmányai során tandíjmentes lehessen.


Megházasodott, Szajolban, Szolnokon élt, és muzsikált is, ahol lehetett. Jászberényben a vendéglátósok körében ismert lett. Sok éven át a Jászsági ÁFÉSZ egyik egységében, az Aranyhordóban zenélt. Ekkor már állandó zenekara volt. Sokfelé hívták őket, így a Lehel Étteremben is hallgathatták zenekarával a vendégek.


Nagy változás volt, amikor a JNE vezetője Papp Imre a zenekarával együtt szerződtette. A néptáncegyüttes a próbákon és a fellépések alkalmával is élő zenére táncolt. A Szalóczi Miklós, Völgyi László, Harnyos Ferenc és Fehér Ödön alkotta zenekar ebben az időszakban a cigányzene mellett a régi magyar népzene darabjait is megtanulta, hiszen a koreográfiák ezt kívánták. 1977-ben a Ki Mit Tud győzelem során Fehér Ödön zenekara is osztozott a dicsőségben. A népi együttes táncházaiban, tánctáboraiban is mindig ott voltak, az USA-ba, Norvégiába és Európa más országaiba is eljutottak a néptánc együttessel.


Hortiné Bathó Edit laudációjában szerepelt, hogy a cimbalom mellett a brácsát is biztos kézzel kezelte Fehér Ödön. Országos hírű és vizsgázott táncház muzsikusként is számon tartják. Immár 73 éve van a pályán, s népes családja, széles baráti köre társaságában, tisztelői százai örömére megünnepelhette 80. születésnapját.

 

alt




Nemcsak a zenész társadalom, de Jászberény és a Jászság is nagyon büszke rá, így a köszöntések hosszas sora következett. Előbb Pócs János országgyűlési képviselő emlegette fel, hogy a muzsikusnak dalból van a lelke. Fehér Ödön pedig egy életen át mások ünnepein, ünneplésén volt jelen. Most eljött az övé is. Eszes Béla Jánoshida polgármestere is köszöntötte a település jeles szülöttét. Emlékeit idézte, és a falu hálás köszönetét is elhozta. Ez egy, a hidai templomot ábrázoló festményben öltött testet. Jászberény önkormányzata, a Roma Kisebbségi Önkormányzat, Papp Imre, a JNE alapítója, egykori elnöke, Szűcs Gábor, a táncegyüttes jelenlegi vezetője és még sokan hozták a jókívánságok hosszú sorát, csokrait, ajándékait.


Zsiga Pista és zenekara is „bevetésre” készen várta, hogy a húrok közé csaphassanak és mesterüket muzsikaszóval is köszönthessék.  Ők több, mint 40 éve muzsikálnak együtt Fehér Ödönnel. Ám maga az ünnepelt is leült hűséges hangszere mögé, s elkezdődött az örömzene. Fehér Ödön lánya is hegedült velük. Az ünnepelt művész virtuóz cimbalomszólóval igyekezett emelni tovább, a már addig is magasságokba emelkedett hangulatot. S nem volt vége, újabb és újabb dalok szólaltak meg, véget nem érően. Nem számított, hogy a vacsora elfőtt, hogy az előkészített pezsgős poharakban az ital ereje rég elszáll. Csak szólt a muzsika, a tenyerek egyre vörösebbek lettek a tapstól, a múzeum egész épülete pedig zengett az öröm hangjaitól, ami kijárt egy nagyszerű muzsikusnak és embernek, a 80 éves Fehér Ödönnek.


Az Isten éltesse még soká!


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít