Menu

Expo, fesztivál, a Jászság kirakata

2015-09-08 09:28:18

 

Nem volt események híján az elmúlt hétvége sem. A főtéren, a Szentháromság téren, a gimnázium épületében és környékén zsongott a Jászság már pénteken déltől. A Novico Szervező és Tanácsadó Iroda közreműködésével az ötödik expóra készülhettünk. Korábban, 1998 és 2009 is volt Jászberényben expo, 12 alkalommal a Bercsényi úton, de azt más szervezte. Változott a világ, s 2011-től a miskolci cég kezében vannak a dolgok, a Jászság kirakatához pedig fesztivál is csatlakozik.


Szeptember 4-én, a Déryné Rendezvényházban a Jászság és a megye gazdasági szervezeteinek vezetői találkoztak egy vállalkozói fórumon. Túróczi László, a Nemzetgazdasági Minisztérium versenyképességért felelős helyettes államtitkára az EU 2020 fejlesztési stratégiájához kapcsolódó hazai pályázati lehetőségekről adott tájékoztatást. A fő cél hazánkban a foglalkoztatás növelése, így ebben a ciklusban a gazdaságfejlesztésre jut majd a legtöbb forrás, összesen 2717 milliárd forint. A vállalkozásfejlesztések során a hangsúly a minőségfejlesztésen lesz. Kiemelten fontos a feldolgozóipari növekedést szolgáló fejlesztés. Törekszik a kormányzat arra is, hogy innovációra kifejezetten a vállalkozásoknál legyen forrás, erre 520 milliárd forintos keret lesz. A hétéves EU-s támogatási ciklusban az első pályázati kiírások közül néhány már megjelent, s a napokban a továbbiak is megismerhetők lesznek a weboldalakon. A kormányzat arra törekszik, hogy 2015-ben a lehetséges pályázati forrásokból 800 milliárdra már idén legyenek pályázók.


A gazdasági fórum agrárszekciójának előadója ifj. Hubai Imre volt, aki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztésért felelős alelnöke. Ő az augusztusban elfogadott vidékfejlesztési program főbb pontjait ismertette. Mint mondta, hazánk a vidékfejlesztési program nyertese, mert 1300 milliárd forintos keret van erre. Egy, a pályázatokat tartalmazó kiadvány is megjelent, amit a jelenlévők is megkaptak. A sokféle változás közül talán a legfontosabb, hogy a vidékfejlesztési programokat nem az agrártárca, hanem a miniszterelnökség írja ki, s oda kell beadni a pályázatokat. E területen is a munkahelyteremtés a legfontosabb. Az agrár-környezetgazdálkodás terén is jelentős változások várhatók, az elismert termelői összefogásokat jelentős mértékben támogatják majd. A pályázatokhoz kapcsolódó képzések is lesznek, ezzel is segítve a gazdálkodókat.


Ifj. Hubai Imre elmondta azt is, hogy tanulva a korábbi évek eseteiből, nem lesz olyan, hogy a  felhívás utáni napon már elfogyjon a támogatási keret. A kiírás után 30 nappal lehet beadni az első pályázatokat, már csak azért is, mert komoly felkészülést igényelnek azok elkészítése. A felhívások szeptember 15-től jelennek meg, s idén négy pályázat, köztük a fiatal gazdákat támogató indulhat el.

 

alt

Fotógaléria a Facebookon



A konferencia résztvevői a vásár megnyitása előtt szétnéztek az expón, a vásári forgatagban, majd 16 órakor az ünnepélyes megnyitó következett. Szabó Tamás polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy Jászberény lehetőséget biztosít a bemutatásra, az információszerzésre, az üzleti beszélgetésekre, a kapcsolatteremtésre. A fesztivál pedig egyben szórakozást is ad a látogatóknak. Az ünnepi köszöntés Túróczi László helyettes államtitkár feladata volt, aki kiemelte a Jászság dinamikus fejlődését, s azt, hogy a támogatási lehetőségek a helyi vállalkozások számára adjanak segítséget új munkahelyek teremtésére is.


Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat elnöke Szolnok város üdvözletét is tolmácsolta köszöntője elején. A díszvendég ugyanis idén Szolnok volt a jászberényi expón. Az elnök azt hangsúlyozta, hogy Jászberény országos szintű kiállítást rendez évek óta. Ez a jászok történelmi hagyományaihoz, kitartásához, hagyományőrzésének sokszínűségéhez is méltó esemény.


Szabó Zsolt fejlesztés és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár is megérkezett, aki szintén a most induló EU-s pályázati-támogatási rendszer fontos elemeit hozta szóba. Vissza nem térítendő támogatásokra is lehet számítani, hallottuk. A környezetért és a munkahelyek megőrzéséért, teremtéséért is lesznek pályázatok. Magyarországon a kis- és középvállalkozások a legnagyobb foglalkoztatók, így ők kiemelt helyen szerepelnek a pályázati rendszerben. A kormány számára a munkahelyteremtés nagyon fontos, hogy legyen megélhetés, s a fiatalok ne menjenek el.


Az ünnepélyes vásárnyitás mindig azzal is jár, hogy a kiállítókat díjazzák. Az idei évben a vásári nagydíjat az Electrolux Lehel Kft. nyerte, melyet Gönczi Sándor vezérigazgató vett át. Az expo vásárdíját a Jász-Ablak Kft. kapta. A megyei különdíjat ez alkalommal a rendezők, azaz Jászberény városa érdemelte ki. Jászberény városa különdíjjal köszönte meg a Molnár Méhészet eredményes munkáját. A Jászsági Önkormányzatok Szövetsége is adott egy különdíjat, melyet Jászalsószentgyörgy kapott. Újdonság volt idén a Jászok utcája, ahol több jászsági település mutatkozott be, s közülük  Alsószentgyörgy lett nyertes


A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elismerését az OTP Pénzügyi Pont jászfényszarui egysége érdemelte ki. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Sebestyén Pékséget találta elismerésre méltónak. A VOSZ különdíját a Jászberényi Babacentrum nyerte el, a Jászsági Menedzserklub Egyesület a TÉBA-Tüzépet, az expo szervezője, a Novico Iroda pedig a Sarok Üzletházat díjazta.


Az ünnepélyes megnyitó előtt és után is nagy volt az érdeklődés a standoknál. A gimnázium tornaterme most is az agrárszekcióé volt, ahol enni és innivalókból, kóstolni valókból nem volt hiány. Bútoroktól a babaholmikig, háztartási gépektől a könyvekig, festményekig igazán nagy volt a kínálat. A főtér sétaterén most is az autócsodák kaptak helyet, s a jászsági települések standjait sem lehetett figyelmen kívül hagyni, míg az illatok el nem csábították a nézelődőket, melyek a Szentháromság tér szélén várták a vendégeket.



Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít