Menu

Elios: Már a spájzban vannak…

2015-09-08 09:13:25

 

Nemrégiben a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott sajtóközlemény szerint 410 millió forintból korszerűsödik Jászberény város közvilágítása a közeljövőben. Hurrá, kiáltottunk fel, örömünkben a hír hallatán, végre olcsóbban vaklászhatunk télen hazafelé menet, és a híresen mozgalmas jászberényi éjszakák sem lesznek már olyan félelmetesek. De ebben az országban már megszokhattuk, hogy az örömhírek után mindig jön egy jó nagy kiadós DE.


A lényeg, hogy Jászberény Városi Önkormányzat a Környezet és Energia Operatív Program 100%-os finanszírozása keretében valósíthatja meg a város közvilágításának átalakítását, korszerűsítését. Az önkormányzat terheinek csökkentése érdekében a város közigazgatási területének teljes közvilágítási hálózatát felülvizsgáltatta, korszerűsítési, illetve energiahatékonysági koncepciót készíttetett. Eddig dicséretes, dolgos népünk győzni fog…


Megállapították, hogy a most zöld utat kapott fejlesztésnek köszönhetően az érintett területeken 44,81% fogyasztás-megtakarítás érhető el, mert az új lámpatestek jobban teljesítenek. Pipa.


Emellett „világítástechnikai méretezést és besorolást” is végeztek, ennek köszönhetően nem lesz már sötét, zeg-zugos sikátor, ahol a bagzó macskák megbújhatnának. Széles e városban nem vehetik el a magyarok világosságát! De a sötétségét se, mert a túlságosan megvilágított helyek viszont kényelmes, balladai homályba vésznek majd.
 

 

alt



„A tényleges piaci versenyképesség abban nyilvánul meg, hogy a korszerűsített világítótestek tulajdonosa az önkormányzat lesz, így az üzemeltető kiválasztásában maga dönthet, és nem terheli a berendezéseket bérleti díj sem.” – áll a közleményben az újabb dicséretes tartalmú passzus. Ámen.


„A projekt alapvető célja – folytatják a közleményben –, hogy a közvilágítás gazdaságilag hatékonyabbá és korszerűbbé váljon Jászberényben. (…) A hatások közül (…) az energia megtakarítás és az üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkenése emelendő ki." Tehát ezek után nem sárgán világítunk éjszaka, hanem zölden, és ettől mindenki nyugodtabban alszik majd. Főleg, hogy egy kanyi adóforintunk se megy el rá, mert a csúnya unió 100%-os finanszírozást ad mellé. Pfuj!


És akkor jöjjön az a szép nagy kövér DE. De vajon, ki nyerte a tisztes módon kiírt közbeszerzési eljárást a kivitelezés végrehajtására? Az Elios Innovatív Energetikai Zrt. Miniszterelnökünk vejének volt cége, amely olyan terhes volt már számára, hogy a saját lábán nem bírt megállni benne, ezért – fájdalom – kilépett belőle. Hát Jászberényig is eljutottak. Itt vannak, mert idehívtuk őket. Példás gesztus, megsüvegelendő lesz ez valaki részéről egy másik valaki felé bizonyosan.


A vs.hu információi szerint „a kiírt közbeszerzésen versenytársak is indultak, amelyek olcsóbban elvállalták volna a munkát. Ráadásul a Miniszterelnökségnek az egész kiírás nem tetszett, szerintük versenykorlátozó volt. Ám végül (…) túl alacsony ár, és műszaki hiányosságok miatt kizárták a többi indulót.” Lázár János csatát vesztett, hiába kaszálta el korábban a pályázatot formai hibák miatt, ez a terve – bármilyen szándékból született is – hamvába holt kísérlet maradt. 


Pedig kétszer is visszadobták a pályázatot, mert felmerült a gyanú, hogy kimondottan Tiborcz István egykori cégére írták ki a közbeszerzést. A városvezetés természetesen tagadott, az országos média pedig egy-két napig elnyomozgatott a hír után. A tendert – persze „javítva” – mégis kiírták, és csodák-csodája, csak nyert az Elios. Pedig akkorra már látva a vergődést, más cégeknek is megjött a kedve az induláshoz. Volt olyan cég, amelyik feleannyiért, alig 215 millió forintért elvégezte volna a munkát. Pályázatukat viszont érvénytelenítették. Vesztettek. Mert aránytalanul olcsó ajánlatot adtak.


A tizedes meg a többiek című filmnek a címünkben idézett örökbecsű mondata mellett van még egy vezérgondolata: „mi még megadni se tudjuk magunkat”. A büszke jászok, akik odáig voltak a függetlenségükért, a bátorságukért, a kiharcolt javaikért, akik méltán jártak emelt fővel katonás helytállásuk és makacs megtörhetetlenségük miatt, most meghajolnak, és bénán, esetlenül, nevetség tárgyává válva megadják magukat és meghajolnak. Önként. De nemcsak meghajolnak. Nyilvánosan, az ország szeme láttára, mindenki előtt, arcátlanul válnak sunnyogókká. Nem áll nekünk jól ez a szerep, gyakorlatlanok is vagyunk benne, látszik. A tetszelgés sosem tartozott a jászok kiváltságai közé. A munka, a küzdeni akarás és a talán ostobán büszke makacsság igen. A behódolás nem. S most mégis a spájzban vannak…
 

Rédei Panni

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít