Menu

Bazári vagy hiteles? Egy műemlék felújításáról

2015-09-07 08:51:11

 

Nemrégiben új színfolttal gazdagodott a város, pontosabban összesen hárommal, ha a Juhász-kereszt alakjait külön és a feszület nélkül számoljuk… Megosztó lett a végeredmény, még a művészetekhez kicsit jobban konyítók körében is. Feltűnőnek feltűnő, az biztos. De valóban ezt akartuk?


Az önkormányzat még tavaly novemberben pályázott a Nemzeti Kulturális Alaphoz, melynek Építőművészeti és Örökségvédelmi Kollégiuma végül 2 millió forintos támogatást nyújtott városunknak a Juhász-kereszt felújítására. Senki nem vitatkozhat a ténnyel, hogy a rekonstrukció szükségszerű volt. Az egykor szebb napokat látott szoborcsoport igen siralmas állapotú volt, az alakok megkoptak, a kőborítás lepattogzott, a feliratok már-már olvashatatlanul olvadtak bele a talapzatba. A város egyik legrégebbi műemlék alkotásához utoljára 1879-ben nyúltak szakértő kezek. A közel 140 év pedig megtette a hatását. Ráadásul az utóbbi évtizedekben forgalmasabbá vált a mellette futó 32-es út, ami egyre jobban beszennyezte a műemléki védelem alatt álló alakokat.


Kétmillió forint azonban kevés volt a teljes felújításra, a város ezért további öttel toldotta meg a restaurálásra szánt összeget. Ezt követően nyár közepén Egri Hunor okleveles kőszobrász-restaurátor és a Pócs és Társa Kft. munkatársai hozzáláthattak a Juhász-kereszt újjávarázslásának. A restaurálást műtermi körülmények között hajtották végre, visszahelyezésekor pedig megfelelő szigeteléssel és alapozással is ellátták a barokk szoborcsoportot. A munkálatokat megelőzően kutatásokat is végeztek az eredeti ábrázolást illetően, hogy az akkorival leginkább megegyező, véglegesnek szánt formát végül a JNSZM Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalának szakembere hagyja jóvá. Ez meg is történt, így már semmilyen akadály nem gördülhetett az elé, hogy tanévkezdésre kedden felszenteljék a megújult Juhász-keresztet.

alt

 




Eddig nem is lenne semmi gond, az 1815-ben emelt szoborcsoport 200. születésnapjára most újra teljes pompájában ragyoghatná be a város északi panorámáját. De ez a pompa sokak vélekedése szerint egy kissé túlságosan is pompázatosra sikeredett. Barokk – mondják szakértő szemek. Népies barokk – mondják, amikor menteni akarják a menthetőt. Hiszen juhászok állíttatták, akik a – barokkhoz hasonlóan – nyilván szerették a színeset, meg az élettelit, a vidámat és a feltűnően cirádásat. Nem akarták Krisztusukat, sem pedig Mária Magdolnát és Szent Jánost – Szűz Máriát meg pláne nem – rusnya szürkébe öltöztetni. Rendben van. De vajon akarták-e kerti törpékként az utókorra hagyni tiszta hitük jeles bizonyítékát? Vajon, amikor 1879-ben a Jézus Társaság felújíttatta a szobrot, akkor is ilyen képet mutatott? Lehetséges. Az emberi emlékezet nem őriz tiszta képeket, a kontúrok elmosódnak, a színek halványodnak, megkopnak a részletek. Szerencsére… Nem tudjuk, mennyire volt rikító új korában a szobor. Biztosan tudjuk viszont, hogy eredetileg is festett volt, de nyilván kevésbé mesterséges alapanyagú festékekkel, melyek színvilágától nem égett ki a szemlélő retinája, amikor ránézett.


Megkérdeztünk többeket arról, mi a véleményük a Juhász-kereszt új arcáról. A vélemények szakértői és vallási oldalról is egybehangzóak voltak. Mindkét irányból azt a választ kaptuk, hogy a szobor új „fizimiskája” első blikkre rémes. Aztán finomítva az első benyomás okozta sokkot, hozzátették, hogy biztosan meg kellett őrizni az eredeti színeket, de miért rikít ennyire? Végül a szokásos beletörődöttséggel találkoztunk: „majd megszokjuk ezt is”. Tovább kérdezősködve megtudtuk, hogy a város vezetése a felújítás előtt és aközben sem kérte ki sem a Városvédő és Szépítő Egyesület, sem pedig a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Jászberényi Szervezete véleményét.


A város lakosságának azon része viszont, amely közösségi oldalakon szereti megosztani másokkal a álláspontját, utólagosan nem hagyta szó nélkül az új látványosságot. Egyesek szerint olyan, mintha általános iskolások hatszínű gombfestékével pingálták volna ki a szenteket. Mások szerint mexikói bordélyt idéző lett a kinézete, megint mások a kínai piac kínálatához hasonlónak vélik. A továbbiakban a Facebookon megosztott kommentekből idézünk a teljesség igénye nélkül:


„Igazi paraszt barokk. Ezek a szobrok kétszáz éve állnak ott az út szélén. Amilyen rossz állapotban voltak, igazán örömteli a változás.”


„A művészet tisztelőjeként és pártolójaként valamint magán- és közéleti emberként egyaránt megdöbbenve állok az alábbi látvány előtt. Nem kérem, ez nem egy bábszínház. Sőt, még nem is egy mexikói utcakép.”


„Nekem a Magyar kártya jut eszembe, mondjuk piros felső...”


„Ennyi pénzért az a minimum, hogy színes legyen.”


„Nem volt nekik elég a felhőkön haldokló ló, Kövér László hasonmásával a főtéren..., most egy újabb borzalom, amit nézhetünk majd.”


„Ez gyönyörű a Jézuska már zöldül.”


„A szobrokat már az ókori görögök is festették. A középkorban is festették őket. Ha megnézitek a Barátok temploma előtti feszületet is közelebbről, az is színes – csak szerencsére legutóbb vagy 100 éve festették ki. Az indíttatás az adott. A végeredmény viszont siralmas.”


„Az időjárás, az évek, meg a rutin. Addig is vessünk keresztet.”


„Sajnos én nem vagyok járatos a művészetekben, így a szobrászathoz sem értek. Ha visszafogottan kívánnék nyilatkozni a végeredményt illetően, akkor azt mondanám, hogy a színösszeállítás mindenképpen hivalkodó, viszont kétségtelen, hogy kiemeli az alkotást a környezetéből.”


„Kertitörpe színvilág...”


„Drága grefiti.”


„Elbénázott betlehemek szoktak ilyen giccsparádék lenni.”


„ Szinte már látom Esmeraldát a szobor előtt imádkozni.”


„Én is nagyon feltűnőnek találom ezeket a színeket. De talán van rá magyarázat. A kereszténységben minden színnek szimbolikus jelentése van. A sárga a szentség színe, a piros engesztelés, vezeklés, áldozat, a zöld a feltámadás és a halhatatlanság színe. Talán ezért kapták ezeket a színeket, de el tudnám képzelni kevésbé erős, lágyabb árnyalatban is.”


„Mindazonáltal, nem biztos, hogy mindig rosszat kell feltételezni, lehet, csak valaki túl jót akart. Rosszul sült el.”


„Lehet, marcipánból van.”


Rédei Panni

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít