Menu

Rendhagyó emlékek, rendhagyó jubileum

2015-08-31 14:16:21
 

Furcsára sikeredett a 25. Art Camp Művészeti Tábor és Szimpózium idén. Az 1991 óta minden évben megrendezett jászberényi alkotótábor – mely oly sok jeles művészt fogadott korábban Finnországtól Németországig, Svédországtól Ausztriáig – ugyanis idén elmaradt. Ám a korábbi években itt készült alkotásokból válogatott kiállítás október 11-ig látható a Lehel Film-Színház emeletén, így a negyedszázad emlékei velünk vannak, lesznek.
 

Az Art Camp történetének gyökereihez azonban nem 25 évre kell visszatekinteni, hanem az 1980-as évek elejére. Jászberényben 1981-től vált ismertté az Alkotárs Művészeti Csoport, melynek tagjai főként képzőművészettel foglalkozva alkotásokat teremtettek közösen, egymást inspirálva. Ők együtt 1984-ben készítették a Margit-szigeten máig meglévő játszótér fa elemeit, a központi mászókát, s az év 12 hónapját ábrázoló, hintákat, libikókákat tartó oszlopokat. Az akácba, tölgybe faragott formák Muhari László, Varga József, Oláh Ferenc, Szilágyi Dezső fafaragók, de Máté György szobrászművész keze nyomát is őrzik. Dolgozott itt a közös alkotás öröméért Dornbach Alajos – a játszótér tervezője –, Ötvös Nagy Ferenc a tűzzománc mestere, Czobor Sándor grafikus, Fecske József fotós és Bangócs Gábor grafikus, festő is, aki a munka lelkes vezetője, szervezője is volt. 


Az Alkotárs lényege a közös munka, egy-egy képzőművészeti alkotás csoportos elkészítése, a művészeti ágak egymásra találása és egymásra gyakorolt hatásának élménye is volt. A nyári táborok erre nagyon alkalmasok voltak. Aztán 1988-ban már lehetőség volt egyesület alapítására is, így az Alkotárs Művészeti Egyesületet is bejegyezték hivatalosan. Vezetőként Bangócs Gábor neve szerepelt, s tagok voltak Telek Béla, Máté György, Palkó Tibor, Bukta Imre, Pintér Gyula, de Telek Zsolt és Kormos László is. A közösségi erő igen jelentős volt, így 1989-ben a Táncsics utcában – az egykori MSZMP, majd MSZP székházban –, a pince átalakításával megnyitották a Kortárs Galériát.


Az Alkotárs a rendszerváltás hajnalán olyan egyedülálló művészeti tevékenységet fejtett ki, melynek híre messzire jutott, s Európa számos országából jártak Jászberénybe művészek alkotni. Így 1991-ben – és azóta minden nyáron – sor került az első Art Camp Művészeti Táborra és Szimpóziumra. Így idén a 25 éves jubileum kapcsán pedig sok érdekességet lehet felidézni, és sok alkotást megnézni.


Az Art Camp éves táborainak, nemzetközivé szélesedett művészeti találkozóinak a Tanítóképző Főiskola adott helyet, mely ideális volt az ilyen munkához, hiszen a művészeti tanszéken szinte minden rendelkezésre állt. Palkó Tibor festőművész – ma már Munkácsy-díjas és a művészeti tanszék vezetője – a kezdeti időszakban mozgásszínházzal foglalkozó Várszegi Tiborral közösen sikerrel szervezte, rendezte a táborokat. A siker kulcsa volt a Nemzeti Kulturális Alap pályázata, melynek révén eddig az anyagiakat is sikerült biztosítani. Volt, amikor 40-50 fő is érkezett Jászberénybe, akkora volt a híre, s az érdeklődés. Kivétel az idei esztendő, amikor az NKA pályázat nem sikerült, így a táborra sem került sor.

 

alt



A negyedszázad emlékeit video felvételek is őrzik. Még a régi VHS kazettákkal bíbelődött hosszasan Szarvas Lászlóné, a könyvtár munkatársa, és sikerült az 1991, ’94, ’95-ös táborokról egy összeállítást szerkesztenie. A Sára Sándor Teremben láthattuk az ifjú alkotókat szakállasan, borzasan, pocak nélkül, de vidáman. A performance-ok, egy-egy alkotás létrejötte, az emlékek idézése jól megalapozta azt, amit a mozi emeleti galériájában láthat a széles közönség.


A kiállítás megnyitóján Góg Zoltán kulturális menedzser arról beszélt, hogy az Art Camp táborai új művészeti áramlatokat hoztak Jászberény kulturális életébe. Megjelentek a progresszív kortárs művészetek, s nemzetközi érdeklődést fordult a város felé. Sinka Judit felolvasta Ocskay László Doki levelét, melyben az idei találkozó résztvevőit köszöntötte. Felidézte az üzenetben, hogy a résztvevők a hagyományos megjelenési tartalmakat és formákat elutasítva alkottak a nyári, tematikus táborokban, s ez sokféle inspirációt adott számukra a későbbi tevékenységükhöz is.


A kiállítás megnyitásának feladatát Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester vállalta. Elmondta, hogy nem tudott ő sem, a városvezetés sem a tábor elmaradásáról. Az önkormányzat nevében kifejtette, hogy anyagiakkal szívesen támogatják a folytatást. Úgy ítélte meg, hogy a művészek a történelem során a társadalmi mozgalmak élén jártak mindig. Munkájukra nagy szüksége van minden korban a helyi közösségeknek. Így a város támogat minden ilyen tevékenységet. Ma, amikor érték-válságos korban élünk a művészetek támogatása fontos. Jászberény pezsgő kulturális élete pedig nem nélkülözhet egy olyan tradíciót, mint az Art Camp sorozata.


Nagy Mózes, Dóra Attila és Varga Erik muzsikáltak a tárlat megnyitóján közönségének, akik főként a korábbi táborok résztvevői voltak. A jubileum alkalmából a falakon láthatjuk Nagy Zopán, Bálint Ádám, Nayg István, Bartos Kinga, Koncz Gábor, Bartus Ferenc, Nagy Tamás, Kugler Erika, Varga Erik, Cservenka Edit, Palkó Tibor, Nagy Árpád ’Pika’, Boga Klementina, Verebes György, Krizsai Sándor, Katona Zoltán, Kácser László, Ocskay László Doki és Máté György alkotásait.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít