Menu

Foglalkozása a hegedű

2015-08-06 17:01:45

 

A városközpontban lévő, időjárásbiztos, mégis kevésbé szem előtt lévő fesztiválhelyszín az idei Csángón is a Lehel Film-Színháznak Sára Sándorról elnevezett kisterme, a Folkmozi. A színpadi programokhoz hasonlóan kincseket rejt, augusztus 5-én például a Szomjas György által a legendás prímásról, „Neti” Sanyiról 1996-2000 között készített filmet láthatták a színes fotelekben ülők.


A híres kalotaszegi zenész munkássága fontos hivatkozási pont a táncházmozgalomban tevékenykedők számára, örökségét többek között fia viszi tovább, akit a Zagyva Banda keddi koncertjén külön is köszöntöttek. A 2004-ben elhunyt édesapjáról szóló portré beszélgetéseinek nagy részét Jászberényben vették fel anno, egy akácos melletti, frissen kaszált füves részen. A puritán természeti környezet jót tett a filmnek: a néző fesztelen, könnyed beszélgetést láthat a képernyőn / mozivásznon.

 

alt




Számomra, befogadó számára a történet egyik kulcsszava a trilla, amely a hegedűjáték közbeni díszítést jelöli. Úgy tette szebbé a trilla a lakodalmi, táncházi muzsikát, ahogyan a zene írta felül a hétköznapok megpróbáltatásait: a katonaság elől való menekülést, a milicistának – akit a magyar Himnusz csárdásban történő eljátszásával ki lehetett játszani – akadékoskodását, a munkahelyen történő helytállást. A Porgy és Bess egyik számának zárójeles mondata, az, hogy „Panaszra nincs okom”; nos, ezt akár Neti Sanyi bácsi is dalolhatta volna. Bár a pénzbeli gazdagság elkerülte, Mérán, Budapesten, Jászberényben, sőt, a „szomszédos” Philadelphiában is áhítattal figyelték, Szucságon, Bodonkúton lakodalmakat halasztottak el akkor, ha éppen nem ért rá. 


Szomjas György kérdésére így határozta meg magát Neti Sanyi bácsi: „református, cigány, foglalkozásom a hegedű.” Úgy tűnik, a zenészcsaládban felnőtt muzsikusnak kedvére való munkát adott a kezébe a Jóisten, tálentumait gyakran kamatoztathatta mások örömére-boldogságára; azt hiszem, ezt nevezik kegyelmi állapotnak. A filmbeli mondat – „Nem fogok meghalni soha” – pedig nem vált beteljesületlen jóslattá, a Neti-tisztelet ma is él.


P.T. 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít