Menu

Húszéves a Hamza Múzeum és Jász Galéria

2015-07-17 10:26:43

 

Jászberény történetét úgy is fel lehet vázolni, ha sorra vesszük, hogy mikor mi épült, ki mivel gyarapította a várost. Egy ilyen lista mögött emberek, közösségek vannak. Ha egy ilyen listát mégis megnézünk, szinte hihetetlennek tűnik, hogy a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria mint önálló intézmény már 20 éve létezik.

 

A jászok tehetsége a képzőművészet terén mindig is kiemelkedő volt. Így nem véletlen az sem, hogy ma már három olyan intézmény van, ahol a jászsági képzőművészet értékeit őrzik, gyűjtik és bemutatják. A Jász Múzeumnak is van jelentős képzőművészeti gyűjteménye, a Hamzának is, s 2013 óta a Szikra Galéria is csatlakozott a gyűjtemények sorához.

 

alt

 

 

Mindezt ismerve nagy ünnepség zajlott július 15-én Déryné Rendezvényházban. A Hamza Gyűjtemény köszöntésére gyűltek össze az emberek. A város nevében Szatmári Antalné civil alpolgármester felidézte a múltat, azt a dilemmát, hogy elbír-e a város két múzeumot.  Az idő bizonyította, hogy igen, mert az itt élőknek igényük volt erre. Azóta is együtt öregbítik Jászberény jó hírnevét. A kulturális közösségek találkozásaként a Cantate Nobis Énekegyüttes műsora színesítette a programot, nagy sikerrel.

 

A Gyöngyösi úti múzeum történetét is felidézték az ünnepség során. Hamza Dezső Ákos és felesége 1989-ben, 36 évnyi brazíliai munkásság után települt vissza Magyarországra, Jászberénybe. Hamza D. Ákos itt élt nagyszülei emlékére, a boldog gyermekkori élmények alapján úgy fogalmazott: „…művészeti életem eredményét ajánlom fel Jászberénynek és a Jászságnak. (…) Azok most már a Jászság, a jász nép tulajdonát képezik, s visszatérnek oda, ahonnan szellemileg vétettek…”

 

Az adomány kapcsán – még a tanácsi időszakban, Buzás Sándor tanácselnök közreműködésével – a Gyöngyösi úton álló házat kapták utolsó lakásként, ahol pár évet élt a házaspár. Hamza D. Ákos 1993-ban halt meg. Felesége Lehel Mária egy alapítványt hozott létre, s ennek révén az utolsó lakhelyből bemutatóhely létesült 1995-ben, ahol az absztrakt-szürrealista festmények egy részét megismerhetővé tették. Aztán Mária néni is meghalt, a pénz pedig 2000-re elfogyott. Jászberény vezetése ekkor döntött úgy, hogy egy közalapítványt hoz létre a kis múzeum fenntartására, s azt anyagilag támogatja.

 

Az emlékeket idézte fel dr. Dobos László, a Jászok Egyesületének ügyvivője. Ő a kezdetektől ismerte a Hamza házaspárt, s kurátorként segítette az alapítvány munkáját. Felidézte, milyen sokan vettek részt ebben Jászberényben, de máshol is, így Hamza sokrétű művészetének bemutatására nyílt lehetőség. A Duna TV-ben filmjeit műsorra tűzték, kiállításokat rendeztek a fővárosban is. Sao Paolóban járva arról is beszélt, hogy a magyar közösség ott máig őrzi Hamza emlékét, számon tartja őt.

 

altFarkas Edit, a kis múzeum jelenlegi vezetője az eltelt 20 esztendő eredményeit vette sorra. A múzeum Hamza és Lehel Mária munkásságának bemutatását folyamatosan végzi, s mindig valamilyen újabb területet ismerhet meg a közönség. Filmek, festmények, divatrajzok, könyvek kerülhetnek így a közönség elé. Hamza és a jászsági képzőművészek életútját bemutató 17 könyv kiadása, a vizuális kultúra terjesztése során a fiatalok, a tehetségek támogatása, alkotótáborok szervezése szerepel e listán. A jászsági képzőművészek életútjának felkutatása, bemutatása, emléktábláik elkészíttetése és elhelyezése mellett a közösségteremtés is beletartozik a nagyívű munkába. A kis múzeum holdudvara egyre terebélyesedett az évek során, s ebben jelentős szerepe volt a Jászsági Képző-művészetbarátok Egyesülete létrejöttének is. A Jászkürt Fogadóban rendezett nagyszerű tárlatok teret adtak a mai alkotóknak.  A Hamza Múzeum a város, a Jászság kulturális életének egyik jelentős tényezője volt az eltelt 20 év során.

 

Szikra István, a 2013-ban megnyílt Szikra Galéria tulajdonosa az együttműködésről beszélt. Hiszen a magángaléria létrejöttéhez is sok segítséget adtak a Hamza szakemberei. Hortiné dr. Bathó Edit a Jász Múzeum igazgatója sajátos helyzetben van. Hiszen ő a Hamza Gyűjteményt működtető közalapítvány kuratóriumának elnöke is. Az ünnepségen kiemelte, hogy a Jászság kulturális értéktára rendkívül gazdag, s minden korban voltak olyanok, akik ezt a kincset őrizték, ápolták és bemutatták, gazdagították. Jászberény vezetése többször is jó döntéseket hozott. A Hamza Gyűjteményben magas szintű szakszerű munka folyik a sokrétű gyűjtemény kezelésében, bemutatásában. Kiemelte, hogy az intézmény köré szerveződött civil közösség ereje is fontos, hiszen ez is mutatja az igényt. Megemlítette azt is, hogy a gyűjtemény megfelelő – a jelenleginél nagyobb és alkalmasabb – elhelyezésére is van némi remény.

 

alt

 

 

A köszöntések sorában sok virágcsokor talált gazdára. A kis múzeum első igazgatóját, B. Jánosi Gyöngyit – aki 1995-2008 között volt vezetője a Hamzának – nagy tisztelettel köszöntötték. A Jászkerület Kulturális Kft. pedig különleges ajándékot hozott, egy festményt. Bényi László Körhinta c. festményével gazdagították a 20 éves Hamza Gyűjteményt.


 

alt

 

Az ünnepség után a Hamza Gyűjtemény Gyöngyösi úti otthonában folytatódtak az események kiállítás megnyitóval. A Tropicalia c. állandó kiállítás mellett két kisebbet is láthat a közönség. Emlékképek címmel a múzeum 20 éves történetét őrző fotók révén követhetjük az eseményeket az egyik teremben. A Hamza házaspár emlékére Párban címmel is berendeztek egy kis szobát, ahol régi bútoraik közül néhány – melyeket áthajóztattak az Atlanti óceánon 1989-ben – és kedves emléktárgyaik, fotók és festmények láthatók egészen őszig.

 

Kiss Erika

 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít