Menu

Víztől a szennyvízig – két fontos közmű

2015-07-10 10:28:35

 

A városvezetés folytatta júliusban is az üzemlátogatások sorozatát. Ez alkalommal nem az üzleti szféra valamelyik helybeli szereplőjét keresték fel, hanem két közszolgáltató céget. Igaz, ezek korábban az önkormányzat fenntartásában működtek, s a városvezetésnek mindig volt rá gondja, sőt sokat költöttek a korszerűsítésükre is.


A szennyvíztelepre a város saját forrásaiból és állami, majd EU-s támogatásokból mindig jutott pénz. 1994-ben például az Hűtőgépgyár eladásából származó összegből költöttek a  korszerűsítésére. A változó előírások, majd a 2004-2005-ban Jászberényben kiépített csatornahálózat és a növekvő feladat is indokolta a fejlesztést, a bővítést. Közben a tulajdonlás is változott. A város déli részén, a 32-es főúti körforgalom előtt jobbra, fákkal sűrűn ölelve található a szennyvíztelep. Azonban nem Jászberény a tulajdonosa már, hanem az állam, mert nemrég visszavették.


A képviselőket szerda délután itt várta Dömötör Zoltán, a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. jászberényi vezetője és Cserta István, a szennyvíztelep üzemvezetője. Szabó Tamás polgármester azt hangsúlyozta, hogy a telep Jászberény lakossága érdekében dolgozik, ezért fontos a jó együttműködés. A képviselő-testület tagjai számára pedig fontos, hogy ismerjék a telep tevékenységét. Cserta István a technológiai sorrend szerint mutatta meg a berendezéseket, s ismertette a szennyvízkezelési folyamatokat.

 

alt




A beérkező szennyvizet előbb mechanikai eljárás során „megszabadítják” a szeméttől, azoktól a tárgyaktól, melyek nem tudnak a tisztítási folyamat során lebomlani. Ilyen pl. a harisnyanadrág, ami legendásan tud galibát okozni a rendszerben.


A feldolgozás két hatalmas, nyitott ülepítő és tisztító medencében folytatódik, ahol a szagok már nem zavaróak. Itt már kémiai folyamatok történnek, a nitrogént, a foszfort és más vegyi anyagokat távolítják el. Egy ponton már igencsak jól tisztított víz zubog a medence szélén.
 

A kémiai folyamatok végén keletkező szennyvíziszappal is akad tennivaló. Van egy iszapvíztelenítő egység is, ahol több lépcsőben préselik ki a vizet az iszapból. Az így visszamaradó, már szilárd anyag hasznosítására is vannak lehetőségek. Pl. virágföldként is lehetne értékesíteni. Volt már ezzel próbálkozás, de még nem alakult ki a teljesen járható út ezen a téren. A mai szigorú minőségi előírások teljesítése nem egyszerű, arra is fel kell készülni – hallottuk a tájékoztatóban.


altA szennyvíztelepen most fejeződött be EU-s támogatással a legújabb beruházás, ami közel 2 milliárdos nagyságrendű. Ennek eredményeként a fejlesztés lehetővé tette az újabb korszerű megoldások alkalmazását és Jászjákóhalma szennyvizének fogadását és tisztítását is. Így a jászberényi telep hamarosan már 30 ezer ember számára végzi a szolgáltatást. A beruházás műszaki átadás-átvétele a napokban kezdődött meg. A megtisztított (szenny)víz  pedig – a szigorú mérések szerint – olyan minőségű, hogy azt az élő Zagyvába vezethetik el a telepről.


A képviselők ezután autóba ültek, s az 1978-ban létesített vízmű-telepre mentek, ami a város másik, nyugati szélén található. Itt Ács Tibor, már nyugdíjas szakemberként tartott alapos tájékoztatót. Számítógép-monitoron is megmutatta hol vannak a kutak, s a rendszer hogyan működik. A lényeg, hogy a város határában, öt kilométeres körzetben 33 kút van, s ezek közül 19 működik is a lakosság biztonságos ellátásában. Van kút, ami 30 méter mélységű, de vannak 2-3-400 méter mélységűek is. A kutak ellenőrzötten jó minőségű vizet szolgáltatnak. A rendszerhez hozzátartozik a Margit-szigeten lévő víztorony is, aminek 800 köbméter a kapacitása. A város naponta 5600-6000 m3 vizet fogyaszt, s a vízműtelep ezt gond nélkül tudja biztosítani.



Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít