Menu

Az illatok és ízek szigete

2015-07-03 12:10:27

 

A II. Zagyvaparti Fesztivál zárónapján, vasárnap is zsongott a sziget. Már kora reggeltől kellemes illatok, füst és gőzfelhők jelezték, hol is vannak a Pandúrgulyás ínyencnap, népi ételek főzőversenyének résztvevői. Huszonkilenc csapat nevezett és főzte a finomságokat, illetve hozta el süteményeit a versenyre.


Délben már sorban álltak több csapat kondérja, bográcsa, fazeka előtt sokan, hogy megkóstolják a különlegességeket. Nemcsak a jászságiak tettek ki magukért. Itt volt a Hatvani Hagyományőrző Zászlóőr Egyesület csapata is. Két tagjuk különleges egyenruhában nem is annyira a főzésben, mint a katonai hagyományőrzés bemutatásában jeleskedett.


A Szolnoki Gyulyásfesztivál is sátrat állított, most először, s a versenyben is részt vettek. Idén már a 17. fesztivál lesz szeptember 11-13. között a megyeszékhelyen. Erre invitálta a jászberényieket a főszervező, Királyházi Andor. Ezzel a meghívással azt is kifejezték, hogy az idei gulyásfesztivál hazai díszvendége Jászberény és a Jászság lesz, ami megtiszteltetés is egyben.
 

 

alt

Fotógaléria a Facebookon



A főzőverseny zsűrijének elnöke Csányi Sándor, gulyáskirály volt, aki értékelésében jó tanácsokkal is ellátta a versengő csapatokat. Ez főként arról szólt, hogy sóval bátrabban fűszerezzék az ételeket, különösen, ha közben pálinkakóstolással is telik az idő. Dicsérte a lelkesedést és a jó szervezést is. A fáradságos munka és az étkek elfogyasztása után a hosszas eredményhirdetés következett. Díjakból volt bőven, mert az Electrolux, a COOP-Star Zrt., az InterJnet Kft. is gondoskodott értékes ajándékokról és különdíjakról.


A sütemények versenyét kukorica máléval a Rotty team nyerte. Második Kalocsa Lászlóné meggyes pitéje, harmadik a Jákó Kertbarát Kör kalácsa lett, melyet vénasszony módra készítettek. A különdíjat Kövér Józsefné gyönyörű grillázsai érdemelték ki, melyek közül egy-egy a díjazottak jutalma is lett e napon.


A bográcsos-grilles ételek kategóriájában először a különdíjas csapatot szólította Gál-Dobos Bea, aki az eredményhirdetést vezette. A Nyald meg a kanalam formáció vehette át ezt az elismerést. Első a Cookták, második az Eszem-iszom csapat lett, míg a harmadik díjat a Doni csapat nyerte el.


A pandúrgulyással versenyzők közül a különdíjat a Kotány family nyerte. Első helyezett lett a Lakatos csapat, második a P. Duschman gárda, s a harmadik helyezett a Kábel barátok csoportja.  A versenyző csapatok oklevelet is kaptak az ajándékok mellé. Ezek után bizony nem kis fejtörést okozott egyik-másik győztesnek, hogy egy személykocsiba hogyan varázsoljanak be egy 160 literes hűtőszekrényt.


Az eredményhirdetések folytatódtak vasárnap délután, hiszen más versenyek is zajlottak a Margit-szigeten. Első alkalommal volt Jászberényben pálinkamustra, mely két napig tartott. A versengő pálinkakészítők 74 féle gyümölcspárlattal neveztek. Nemcsak a Jászságból érkeztek, Gyöngyöspatakról, Bátáról, Kistokajból is. Bizony nem volt egyszerű a zsűrizése ennyi íznek és illatnak.  Szombaton Orosz János, a Bükki Pálinka Lovagrend elnöke előadást is tartott a jó pálinka készítésének titkairól. A zsűrizésben négy csoport dolgozott. Végül az eredményhirdetés során négy pálinkakészítő nyert Nagyarany elismerést: a Muth Pálinkafőzde Bátáról, Vas László Jászberényből, Bathó Károly Jánoshidáról és Gubicz András Jászkisérről. Az Év Pálinkája díjat – eperfahordóban érlelt törkölypálinkával – Baranyi Béla (Jászberény) vehette át. A jászkapitányok külön kategóriában is versenyeztek. Itt Vass Lajos alattyáni emeritus jászkapitány itókáját találta legjobbnak a szakmai zsűri.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít