Hiányt pótló Táncpanoráma

Nyomtatás

2015-06-13 18:14:11

 

„Ars poétikánk a hitelesség! Hűek vagyunk hagyományainkhoz, táncainkhoz, mely magas szintű tudást igényel, hogy a mozdulat kifejező ereje is láttassa azt az erőt, amely régről jön és minden táncművészeti ág alapja! Hiszünk a néptánc kortárs művészeti megmutatkozásában!” Ezzel a mottóval zajlott az elmúlt hétvégén a jászberényi Táncpanoráma. A Nemzeti Táncszínház, valamint az Új Színházért Alapítvány szervezésében néhány napra a tánc játszotta a főszerepet városunk kulturális életében.


Kicsit a nyári programok bevezetőjeként, kicsit a megszokottól eltérő különlegességként, kicsit elfeledtetve a tavaszi fáradtságot vehettünk részt az első jászberényi Táncpanoráma programjain az elmúlt néhány napban.


Táncos mesejátékkal indult a Lehel Film-Színház színpadán a programsorozat. A gyerekek legnagyobb örömére a Fitos Dezső Társulat a láda titkát igyekezett megfejteni a segítségükkel. Igazi bátorságpróba zajlott a színpadon, míg a nézőtéren ülők a szavak nélküli előadás táncmozdulatok mögé rejtett részleteiben gyönyörködhettek.


altA másik helyszín, a Főnix Fészek Műhelyház már a táncoló filmkockáknak adott otthont egy este erejéig Lakatos János előadásában, másnap viszont az épület előtt nemrégiben megújult térről derülhetett ki, milyen remek helyszín egy kisebb szabadtéri előadás számára. A Sivasakti Kalánanda Táncszínház klasszikus indiai táncokkal elmesélt történetében bizonyította, hogy mindannyiunk élete egy nagy társasjáték mezőin zajlik. Döntéseink eredményeként esünk ki a játékból, vagy kerülhetünk nagyobb lendületbe céljaink elérése felé. A játékban csak nagyon ritkán vagyunk egyedül, társaink ott vannak velünk a pályán, bár nem mindegyikük segíti haladásunkat. Néha a szerencse segít továbblépni, máskor a balsors veti vissza a játékost. Ahogyan mindannyian, a táncosok is végigmozogtak egy életnyi előadást, nekik azonban egytől-egyig méltán járt a taps.


A Táncpanoráma záró előadása, a Duna Művészegyüttes Feketetó című darabja igazi nagyprodukció. Nagy előadás pedig nagy színpadot követel, így a Szabadtéri Színpad bizonyult megfelelőnek a feladatra. Bár a nézőtér nem telt meg teljesen, akik eljöttek minden bizonnyal páratlan élményben volt részük. A történelmi Magyarország legeldugottabb tájainak táncaival és a mozdulat művészetével bemutatott hagyományaival ismerkedhettek meg. A korokon és határokon átívelő előadás román, magyar és cigány táncokra épülve igyekezett bemutatni azt a világot, ami az egykor erősen élő és helyhez, közösséghez kötött hagyományokat ma globalizációs zűrzavarba keverte.


A Táncpanoráma két nap alatt több és színesebb táncos programot vonultatott fel a Jászság fővárosában, mint amennyit máskor hónapok alatt van lehetősége megtekinteni az itt élőknek. Az érdeklődő közönséget látva pedig elmondhatjuk, szükség volt rá, hiányt pótolt a rendezvény.

 

Rédei Panni


Hír megosztása