Menu

Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Roadshow - Legyen felkészült!

2015-06-12 14:12:47

 

Hazánkban több mint 4 millió munkavállaló és 3 millió munkáltató érintett azokban a kérdésekben, amelyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium kiemelt projektjének keretében megrendezett ingyenes tájékoztató előadáson ismertettek a résztvevőkkel. A tájékoztató 39 állomása közül a 33. Jászberény volt szerdán délelőtt.
 
 

Az a tapasztalat, hogy azok a munkavállalók, akik munkavédelmi és munkaügyi ismeretek tekintetében jól informáltak, érdekeiket is hatékonyabban tudják érvényesíteni. A Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi és Munkaügyi Roadshowjának ezért az egyik kiemelt célja, hogy a tájékozottság szintjének növelésével szélesedjen a közösségi tudásbázis munkavédelmi és munkaügyi kérdésekben. Az utóbbi években a működő vállalkozásoknak körülbelül 2-3%-át ellenőrizte a hatóság, és az ellenőrzött munkáltatók 4/5-énél tapasztaltak valamilyen szabálytalanságot, amely a munkavállalók átlagosan 60%-át érintette.

 

A kiemelt projekt átfogó célja a munkahelyi egészség és biztonság, valamint a munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzés fejlesztése. A közel 4 milliárd forintból megvalósuló projekt közvetlen céljai közé tartozik a hatósági ellenőrzés rendszerének, folyamatainak fejlesztése, illetve hatékonyságának növelése, az ellenőrzések minőségének és mélységének javítása a munkavédelem és a munkaügy területén.

 

A projekt a szeptemberben záruló megvalósítási időszak alatt támogatja a humánerőforrás fejlesztésén keresztül elérhető minőségi javulást. Képzési tevékenység keretében komplex feladatként valósul meg az akkreditált szakmai képzési programok és tananyagok fejlesztése, amely egy tudásbázis létrehozását támogató tevékenység, továbbá egy integrált felsőfokú szakirányú továbbképzés megalapozása is. A munkavédelmi és a munkaügyi hatósági szakemberek képzésének célja, hogy a szükséges ismeretek átadásával támogassa a vonatkozó munkabiztonsági, munkaegészségügyi, munkaügyi előírások ellenőrzésével járó európai szintű gyakorlati feladatok ellátását.
 

 

alt

 

Az országos előadássorozat kiemelt témái voltak a szabályos foglalkoztatás legfontosabb elemei a munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai alapján valamint a munkavédelmi ismeretek hiányának szerepe a foglalkozási megbetegedések és munkabalesetek bekövetkezésében.
 
 

Katonáné Papp Ágnes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal főosztályvezető-helyettese előadásában elmondta, hogy „a munkaügyi ellenőrzések során gyakran felmerülő probléma a munkaviszony létesítésével kapcsolatos szabálytalanság, holott a "feketefoglalkoztatás" hátrányos mind a munkavállaló, mind az állam számára.”
 

 
Szabó Béla, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal munkavédelmi referense előadásában kiemelte, hogy „a munkavédelmi oktatások szerepe a foglalkozási megbetegedések és a munkabalesetek megelőzésében óriási. A munkavállalók megfelelő színvonalú felkészítésével a munkabalesetek jelentős része megelőzhető lenne.”
 
 
A munkavállalóknak sokkal tudatosabban kell fellépniük érdekeik védelmében, ez azonban csak a kellő szabályozási háttér ismeretében érhető el. Ebből a szempontból a fiatal, munkaerőpiacra belépő munkavállalók és az alacsony iskolai végzettségű munkavállalók lehetnek a legkiszolgáltatottabb helyzetben.
 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít