Menu

Lőtér szentelés a tízedik évfordulón

2015-06-12 12:10:21

 

 

Június 7-én, vasárnap koradélután szentelte meg a Honfoglalás Lovas és Lövész Klub Egyesület Imrédy úti lőterét dr. Novák István plébános. Történt mindez az egyesület alakulásának tízedik évfordulóján, amikor a Pünkösdi Lövészkirály versenyt rendezték.



A rendszerváltást követő 25 év nem a lőterekről szólt kishazánkban. Az MHSZ megszűnését követően nagyon sok lőtér megszűnt, s a lövészet kedvelőinek bizony egyre kevesebb helyen volt és van lehetősége kedvtelésüknek hódolni. Miközben az országban egyre-másra zártak be a lőterek, Jászberényben Hábencius Ferenc és felesége gondolt egyet, s lőteret, valamint egy lövészegyesületet hozott létre. Ennek idén éppen tíz éve.


Az egyesület és a lőtér megalakulásának, illetve fennállásának tízedik évfordulóját a lőtér megszentelésével tették ünnepélyessé, miközben a már hagyományos Pünkösdi Lövészkirály elnevezésű versenyüket is megrendezték.


Az ünnepi eseményen elsőként Hábencius Ferenc, a Honfoglalás Lovas és Lövész Klub Egyesület elnöke, a lőtér tulajdonosa köszönt6ötte a vendégeket. 


– Tíz éve már, hogy klubunk megalakult, s a lőtér megkezdte működését. Sok gonddal, bajjal meg kellett küzdenünk, de megérte. Az elmúlt tíz év az építkezés, a fejlesztés időszaka volt, míg a következő tíz évre a működtetést tekintjük a legfontosabbnak. A célunk az volt, hogy a lövészet szerelmeseinek teremtsünk egy olyan helyet, ahol megfelelő körülmények között gyakorolhatnak, versenghetnek egymással. No meg az, hogy minél több fiatalt megnyerjünk ennek a csodálatos sportnak, amelynek űzéséhez önuralom, akaraterő és szorgalom szükséges. Ezekre pedig az élet minden területén szükség van – mondta Hábencius Ferenc, aki kiemelte, hogy ma már 10 métertől 310 méterig hitelesített lőpályákkal rendelkezik az Imrédy úti lőterük.


Hábencius Ferenc a maga és felesége nevében is köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették őket az elmúlt tíz év alatt. Külön megköszönte az önkormányzat támogatását, s hangsúlyozta, ma már évente 10-12 versenyt rendeznek a lőtéren, melyre az ország minden részéből érkeznek lövészek.

 

alt


– Tíz évesek lettünk, mármint az egyesület és a lőtér, s úgy gondoltuk, éppen itt az ideje az ünneplésnek, s annak, hogy lőterünket megszentelésére. Erre dr. Novák István plébános urat kértük fel, aki örömünkre el is vállalta ezt a feladatot.


A megszentelés előtt még Nagy András, az önkormányzat Humánerőforrás Bizottságának elnöke is szót kapott.


– Az önkormányzat nevében mondok köszönetet Hábencius Ferencnek és feleségének azért, hogy ilyen értékes létesítményt hozott létre városunkban, amelyre valamennyien büszkék lehetünk. Hoztunk már ide külföldi delegációkat is, akik ugyancsak az elismerés hangján szóltak az itt látottakról. Csoda az, amit Önök itt létrehozta, s nekünk támogatni kell az ilyen és hasonló kezdeményezéseket – mondta Nagy András.


A megszentelést dr. Novák István plébános egy mosolyt fakasztó bejelentéssel kezdte.


– Amikor erre a szentelésre készültem, megpróbáltam olyan szöveget találni, ami ide illik. Lehet, hogy nem hiszik, de még atomreaktor megszentelésére született szöveget is találtam, de lőtér szentelésről sehol sem volt még szó.


Természetesen dr. Novák István ebben a helyzetben is feltalálta magát, s a lőtér megszentelése megtörtént. A plébános kiemelte, hogy nem a fegyvereket, hanem a létesítményt és azokat az embereket áldja meg, akik használják azokat. Áldást kért arra, hogy a fegyverek és a lőtér használata során ne történjék baleset, mindenki a célnak megfelelően használja ki azt a lehetőséget, melyet ez a lőtér biztosít.

alt


A lőtér szentelésének ünnepsége ágyúlövéssel ért véget, melyet követően a meghívottak és a versenyzők megebédeltek, majd folytatódott a Pünkösdi Lövészkirály keresése. Azaz, lőállásba álltak a hazai, valamint a Jászárokszállásról, Szegedről, Budapestről, Dunaújvárosból és az ország más településeiről érkezett lővészek.


Szántai Tibor

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít