Menu

Polgármesterek a klubban

2015-06-10 08:59:52

 

Különös a jászsági polgármesterek klubja, mert találkozóhelyük a jászberényi városháza nagyterme. A tavalyi év végén Szabó Tamás vezetésével alakult klub célja – azon túl, hogy jókat beszélgessenek, falatozzanak a tagok – a hasznos és eredményes információ-szerzés is. Ezért nem véletlenül előbb a tanácsterem padsoraiba ülnek, s valamely fontos témáról hallanak szaktői tájékoztatást. Így volt ez pénteken délelőtt is.


E napon Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára volt a vendég, aki az élelmiszerlánc felügyeletéért felelős. Előbb Pócs János országgyűlési képviselő kért szót, és ő is köszöntötte a vendéget. Elmondta, hogy a jászsági gazdák milyen szorgalmasak és eredményesek. Szívvel-lélekkel termelnek, s az itt előállított élelmiszerek jó minőségűek.


A vendég arról beszélt, hogy az egészséges, biztonságos magyar élelmiszer piacra jutását elő kell segíteni, s ő is ezért dolgozik. Kiemelte, hogy munkája jelentős részét a feketegazdaság és az élelmiszerhamisítás elleni fellépés teszi ki. Azt igyekeznek biztosítani, hogy a vetőmagtól az asztalra kerülő ételig a kiváló minőség teljesüljön. A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal  (Nébih) 2012-ben alakult. Feladata a jó minőségű élelmiszerek ellenőrzése és a tisztességesen, a szabályokat betartva termelő gazdák segítése is.

 

alt




Zsigó Róbert sorra vette a legfontosabb területeket, ahol előrelépést szeretnének. Ilyen a közétkeztetés minőségének javítása. Jó alapanyagokból megfelelő ellátás szükséges helyi termékek felhasználásával. A helyi piacokon helyi termékek árusítását kell segíteni, hogy a lakosok ne a multiknál vásároljanak.  Beszélt arról is, hogy milyen lépéseket tettek már a GMO (génmódosítás mentes) hazai mezőgazdasági termékek előállítása érdekében. Az EU-ban elsőként hazánk kerülhet a GMO-mentes ország kategóriába, olyan jó a pozíciónk e téren. A kormányzatnak az élelmiszeripar fejlesztésére is van stratégiája, ez nemzeti érdek is egyben. Ehhez kapcsolódik a szakképzés kibővítése és a munkahelyteremtés. Uniós forrásokból 300 milliárdos támogatásra van kilátásunk. Jelenleg a mezőgazdaság jövedelmezőségének emelése és 10-15 ezer új munkahely teremtése az élelmiszeriparban egyaránt elérhető célja a kormányzatnak – hallottuk a tájékoztatóban.


Az elhangzottakhoz sajátos hozzászólást hallhattunk Győriné dr. Czeglédi Mártától, aki egy nagy zöldséges kosárral érkezett Jászfényszaruból. Megmutatta az államtitkárnak, hogy az ott élő gazdák milyen szép zöldségeket tudnak termelni. Közmunkában, startmunkában is foglalkoztat a város sok embert, sőt a mezőgazdasági termelést segítő foglalkoztatási programokban is részt vesznek. Azonban a megtermelt áruk értékesítésénél már gondok vannak. A szigorú előírások miatt a termelvények piacra jutásának ezer akadálya van. Azt kérte, hogy „földön járó” szabályozással segítsék a programokat, mert jó a foglalkoztatás, dolgoznak is örömmel az emberek, de a folyamat elakad. Egyedi mentesség elérését kérte a jászsági termelők számára, hogy előrébb jussanak.

 

alt




Az államtitkár azt ígérte, hogy a könnyítés lehetőségét megvizsgálják. A vidéki foglalkoztatás kulcsa a mezőgazdasági termelés bővülése - hangsúlyozta. A mikro- és kisgazdaságok helyzetét javítandó fognak lépéseket tenni, hangzott el a klubban.


Egy érdekes hozzászólás is volt, ami szintén jászsági jelentőségű. Nagy János, a Lehel Huszáregyesület vezetője hosszas munkája eredményeként augusztus 15-én a Nemzeti Vágta egyik selejtező versenye Jászberényben zajlik. Ez nagy siker, és az 1848/49-es Lehel huszárok emléke előtti tisztelgés is egyben. Ám a selejtező verseny megrendezése nem kis költséggel jár, mintegy 6 millióra van szükség. Kérte a polgármestereket, a települések erejükhöz mérte segítsék a verseny sikeres lebonyolítását. Szabó Tamás elmondta, Jászberény 1 millióval támogatja a vágtát. Ez feladta a leckét a többiek számára. Azóta kiderült, az eddigi négy induló mellé már egy ötödik lovas is csatlakozott a vágta jászsági előfutamához.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít