Menu

Uniós pénz az utakon

Jász-Nagykun-Szolnok megyében immár öt helyszínen zajlanak az Észak-Alföldi Operatív Program (ÉAOP) európai uniós forrásaiból megvalósuló útfelújítások. A most induló projekt keretében egy-egy Jászberénybe és Újszászra vezető útszakasz felújítását végzi el a kivitelező, összesen 15,8 kilométeren, 874 millió forintból. A műszaki átadás nyárra várható.

altAz alsóbb rendű közutak ÉAOP által finanszírozott felújítási programján belül az Észak-Alföldi régióban összesen 20, ebből Jász-Nagykun-Szolnok megyében négy projekt keretében újulnak meg idén az utak.

A 2008 októberében elindított projektet követően, amelyben Kunhegyes és Karcag közelében újítanak fel egy-egy alsóbb rendű közutat, most újabb három helyszínen jelennek meg a kivitelezők munkagépei Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Ebből kettőt közös projektbe szervezett a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt., így indul meg a napokban a Farmos–Jászberény összekötő út és az Abony–Újszászi összekötő út megyehatárig terjedő szakaszán a munka.

A felújítandó útszakaszok állapota leromlott, felületük kátyús, repedezett, nyomvályús, teherbírásuk a forgalmi igényeknek már nem felel meg. A vízelvezető rendszer is felújításra szorul. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a munkálatok kivitelezésére a törvényi előírásoknak megfelelő közbeszerzési eljárás keretében a HE-DO Kft-t választotta ki. Az utak kiszélesítése és az aszfalterősítés mellett sor kerül az árkok és átereszek tisztítására, valamint a padkák rendezésére is.

altFarmos már a megyehatár túloldalán fekszik, ám számos szállal – és főleg a most felújítandó úttal – Jászberényhez is kötődik. Reggel egy óra alatt kétszáz autó halad el a Jászberénybe vezető úton – jellemezte a helyzetet Boros Zoltán farmosi polgármester – ráadásul ez az út jelentős kamionforgalmat is kénytelen elviselni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. számítása szerint – a környező települések lakosságszáma alapján – ez a projekt megközelítőleg hatvanezer ember mindennapi közlekedését könnyíti meg. A beavatkozások a magyar költségvetést közvetlenül nem terhelik: a szükséges 874 millió forintot teljes egészében az Európai Unió strukturális alapjai fedezik.

 

 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít