Menu

A Jászságért Díjat Gubicz András jászkapitánynak és feleségének ítélték oda

2015-05-20 11:00:57

 

 

A Jászságért Díjat Gubicz András jászkapitánynak és nejének, Gubiczné Csejtei Erzsébetnek ítélte oda életpályájuk elismeréseként a Jászságért Alapítvány kuratóriuma - közölte Dobos László, a Jászok Egyesületének ügyvivője szerdán közleményben az MTI-vel.

   
A megosztott díjat - az egymillió forint anyagi elismeréssel együtt - július 18-án, az elszármazott és otthon élő jászok világtalálkozóján adják át Jászalsószentgyörgyön.
   

A közleményben felidézik a díjazottak életútját; az 1937-ben Jászkiséren született Gubicz András a Debreceni Agrártudományi Egyetemen szerzett agrármérnöki diplomát. A jászkiséri Kossuth Termelőszövetkezetnél "végigjárta a szakmai ranglétra minden fokát", majd nyolc éven át a tagság bizalmából elnökként irányította a szövetkezetet.
   

Szülőfaluja 2000-ben kérte fel a jászkapitányi feladat ellátására, tevékenységének elismeréséül Jászkisér 2001-ben díszpolgári címmel tüntette ki. 2002-ben másodszor lett jászkapitány, akkor Jászjákóhalma megbízásából.
   

Felesége, a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett gyógyszerészi diplomát, 1979-ben került pályázattal a jászkiséri gyógyszertárba, ahol munkája és közösségi áldozatvállalása révén hamarosan kivívta a település lakóinak megbecsülését.
   

Gubiczné Csejtei Erzsébetnek - aki több cikluson át volt tagja a helyi képviselő-testületnek - Jászkisér városa 2011-ben adományozott díszpolgári címet.
   

Közös hagyományápoló tevékenységük eredménye a Jászkisériek Baráti Egyesülete megalapítása, a helyi Búzavirág Népdalkör létrehozása.
   

Támogatásukkal valósult meg a budapesti Váci utcában a Gubicz András egykori gépgyára helyét megörökítő emléktábla. Jászkisér várossá válásának fontos állomásai voltak kezdeményezéseik: a Rákóczi szobor avatása, a redemptios emlékmű létrehozása, az aradi vértanúk emlékhelyének kialakítása. 2011-ben az 1950-es években Jászkisérre kitelepítetteknek állíttattak emléktáblát, de aktívan közreműködnek a franciaországi Rákóczi hagyományok ápolásában is.
   

Értékőrző, és értékgyarapító tevékenységük messze túlmutat városuk határain. 2001-ben elkészíttették az 1745-ben Mária Terézia által a jászoknak adományozott redemptios zászló másolatát, melyet a Jász Múzeum őriz - áll a közleményben.


(Forrás: MTI)

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít