Menu

Two beer or not two beer

2015-05-19 09:01:37

 

Ez itt a kérdés, írta Shakesbeer. A parádés pólófeliratot köszönjük, a csapos közbeszólt, bár ez a sután megcsavart, jól ismert sor kimaradt a Jászberényben előadott S.Ö.R.-ből. Egy szójátékért én is eladom a lelkemet, a helyesírási szabályok át- és meghágása sem érdekel olyankor. A Shakespeare Összes Rövidítve három szereplője csapágyasra hajtotta a poénrollert a Lehel Film-Színház színpadán. Zavarba ejtőek voltak, lehengerlők és néha kínosak.


Gáspár András, Kálid Artúr és Kálloy Molnár Péter két évtizede próbálja „töretlen sikertelenséggel” egy óra tíz perc alatt bemutatni Shakespeare összes művét, nem kompletten és csakis a főbb szerepekben. Két óra elteltével a végszó mindig ugyanaz, vesztettünk…


Gondolom, a Borgesson, Long, Singer és a ravaszdi Shakespeare William jegyezte darabra, fordította Kálloy Molnár Péter, kevesen ültek be úgy szombat este a mozi nézőterére, hogy oda nekik az oroszlánt, hadd szóljanak azok a királydrámák, vígjátékok, szonettek, jöhet minden, amit az a burnyák angol összeírt. (Hivatkozás: Brad Pitt sommás véleménye Shakespeare-ről a Hetedikben.) Tudható volt, mi következik: jó színészek csak látszólag parttalan ökörködése Shakespeare körül.

 

alt




Nagyon is rögzített szövegek keveredtek rögtönzésekkel, és a már amúgy is bebolondított közönség játékba hozásával, itt-ott szolid szívatásával. Miközben a játékmesterek ütközésig tekerték a szóvicceket a shakespeare-i figurákról és önmagukról, strapás munkahelyi elfoglaltság volt számukra az egyik színről a másikra váltani, a kellékeket jó helyre szórni, ölni, ülni, állni, átöltözni, rohanni, focizni, rappelni, meghalni, feltámadni, és ezt az egész kutyulékot szívből szeretni.


Bennragadtak az előadásban nem annyira „píszí” poénok is (bőrszínről, származásról), és előkerültek, azt hiszem, szintén feleslegesen, aktuálpolitikai utalások is.

 

alt




Ha másra nem is jó a S.Ö.R., arra mindenképpen, hogy belássuk, a klasszikus szerzők és műveik szabadon kezelhetők. A Rómeó és Júliából papírrepülőgépet hajtogathatunk, attól még ők maradnak a veronai szerelmesek. Az is lehet, hogy ez az összedolgozott színésztrió megtalálta a modern formanyelvet a klasszikusokhoz.


To be or not to be, that is the question / I can’t get no satisfaction.


Kun Tibor

Fotók: jasznaplo.hu/Bíró János

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít