Menu

Nem foglal állást a Dalkia-bizottság

2015-05-06 18:02:40

 

Kellő mennyiségű adat és valamennyi részlet ismeretének hiányában a Dalkia-szerződés megkötése ügyében nem tud állást foglalni az ügy vizsgálatára felállított ad hoc bizottság. Kedden Tamás Zoltán tartott sajtótájékoztatót a témában.


Az ad hoc bizottság elnöke elmondta a bizottság felállítása óta eltelt időben nagyjából egy hónapot igényelt a még fellelhető anyagok begyűjtése és szortírozása. Már ekkor látható volt, hogy 15 év távlatából igen nehéz valamennyi iratot és adatot megtalálni, és ez a bizottság munkáját nem könnyíti meg. Az iratokat ugyanis nemcsak a hivatalból, hanem jogászoktól és a kórház több intézetéből (a volt gondozóház, Thököly úti rendelő stb.) kellett összeszedni. Február vége óta öt személyt hallgattak meg az ügyben, de az ő kilétüket nem fedte fel a bizottsági elnök. Másik három személyt is hívtak, de mivel nem kötelezhetnek senkit a beszámolóra, távolmaradásuk nem von maga után semmilyen szankciót.


altAz eddigi bizottsági munka az – akkor még Prometheus néven működő Dalkiával – 2000-ben megkötött szerződést vizsgálta. Az ezzel kapcsolatos egyik legnagyobb hiányosság, mellyel az elnök állítása szerint a bizottságnak meg kell küzdenie, hogy a nem találták meg magát az aláírt szerződést. Nem sikerült azt sem kideríteni, személy szerint ki volt az a jogász, aki a hivatal részéről foglalkozott a szerződés megkötésével. Egy biztos, magát a szerződéskötést szinte ellenszavazat nélkül fogadta el anno a testület. Ennek oka pedig az lehet, hogy a kórház további zavartalan működése érdekében muszáj volt külső befektetőt találni. Ezt akkori fotók, szakértői vélemények és adatok is igazolják.


- A jelszó 2000-ben az volt, hogy a város ne vegyen föl hitelt. Emellett tény, hogy az önkormányzat önerőből sem tudta volna finanszírozni a kórház energetikai megújulását. Ezért volt szükség közbeszerzési eljárásra, melyen több pályázó közül, és a kórházi szakemberek ajánlása alapján is a Prometheus nyert, többek között azért, mert átvette a már ott dolgozó alkalmazottakat is – ismertette a szerződéskötés előzményeit Tamás Zoltán.


A cég 15 évre kötött szerződést a várossal, és a kórházzal, amelyben vállalta, hogy felújítja, eszközökkel felszereli és működteti a kórház energetikai ellátórendszerét. A szerződéskötéskor a szolgáltatást évi 105 millió forintért vállalták, mely 2007-re évi 224 millió forintra emelkedett.


- Ez még mindig igazolható, hiszen az infláció és a bérköltségek növekedése mellett a cég szolgáltatási köre is folyamatosan bővült ez alatt az idő alatt. Vállalták plusz feladatként a parkgondozást, a porta- és biztonsági szolgálat ellátását, a telefonos rendszer működtetését is. A valós képhez azonban látnunk kellene, hogy mely szolgáltatásokat mennyiért vállalt a cég, de erről nincsenek részletes adataink, ahogyan arról sem, hogy a Prometheus előtt mennyibe került a kórháznak, illetve a városnak ugyanezen feladatok ellátása – fogalmazta meg aggályait a bizottság elnöke, aki hozzátette, nyilvánvaló az is, hogy a szerződésben nemcsak a város, de a Prometheus is vállalt komoly kötelezettségeket és garanciákat. A szerződés részleteinek, a pontos pénzügyi adatoknak az ismerete nélkül azonban a bizottság nem kíván és nem is tud állást foglalni arról, tisztességes volt-e a szerződés tartalma. Sőt, erről a peres eljárás során a bíróságon megkérdezett szakértők sem tudtak egységes véleményt alkotni. Azt viszont a bizottság tagjai már biztosan tudják, hogy szükséges és elkerülhetetlen volt annak megkötése.


Tamás Zoltán elmondta azt is, a jegyzőt két hete kérdezte arról, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, az Állami Számvevőszék, vagy feljelentések nyomán a rendőrség, illetve az ügyészség megkereste-e a hivatalt. Gottdiener Lajos azonban akkor még nem tudott ilyen érdeklődésről, a vizsgálódást tehát folytathatják.


A bizottsági munka – melyet a tagok térítésmentesen végeznek – ehéttől a 2007-es körülmények vizsgálatával folytatódik. A szerződéskötés körülményeinek áttekintését lezártnak tekintik, az arról alkotott véleményüket azonban a további ismeretek megszerzése esetén még alakíthatják.

 

Rédei Panni

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít