Menu

Isten Veled, Tanár Úr! Farkas Ferenc 1931 - 2015

2015-04-27 11:00:16

 

Gyorsan és váratlanul érkezett a halálhíred. Több telefonba és érdeklődésbe került kideríteni, tényleg igaz-e a szomorú hír, mert szép korod ellenére mindig fitt és fiatalos voltál. Jobban vigyáztál az egészségedre, mint a legtöbb ember, több energia szorult beléd, mint az évtizedekkel fiatalabbakba, most mégis magához szólított a Feljebbvaló. Hosszú és tartalmas élet áll mögötted. Jászberény és a Jászság egyaránt veszített azzal, hogy elmentél közülünk.

 

Dr. Farkas Ferenc 1931-2015


Jászapátin született 1931-ben. A jásziványi tanyavilágban nőtt fel, ott járt elemi iskolába, majd 1944 őszétől a jászapáti gimnázium növendéke lett, és 1952-ben tett érettségi vizsgát. A szegedi egyetemen szerzett magyar-német szakos tanári diplomát.


Az egyetem után, 1956 decemberétől 1972-ig a jászapáti gimnáziumban tanított. Előadásai élményszámba mentek. Munkájának elismerése az, hogy 25 olyan tanítványa volt Jászapátin, akik magyar vagy német szakos tanárként dolgoztak, illetve dolgoznak.


alt1972 őszétől a jászberényi tanítóképzőben, a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Kara jogelődjében kezdett tanítani. Újszerű volt számára az anyanyelvi tantárgy-pedagógia. Szaktárgyából munkatársaival egységes jegyzetet és munkafüzetet készített a maga kialakította rendszer szerint. Hallgatóival és munkatársaival több jászsági, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyei járás helyneveit összegyűjtötte és közzétette. Ez a tény meghozta a hazai és a határon kívüli felsőoktatási intézményekkel való munkakapcsolatot. A hallgatók nagy számban vettek részt a munkában és több országos diákköri konferencián értek el helyezéseket, s többük munkája nyomtatásban is megjelent.


Három névtani tanácskozást tartottak Jászberényben (1985., 1991., 2003.), amelyben a hazai és határon kívül tevékenykedő magyar névtanosok szép számban vettek részt.


Munkájának kiemelkedő része az a tevékenység, amely 1993-ban kezdődött. A jászberényi főiskolai kar a székelyföldi fiatalok – távoktatásos rendszerben – anyanyelvi oktatásának megvalósítása. Csíkszeredán és általában a Székelyföldön, az ottani magyar lakosság gyermekeit oktató képesítés nélküli tanítók diplomához juttatása nagy jelentőséggel bírt. Ennek a többek által folytatott áldozatos, küldetéses munkának az ottani vezetők és tanítványok egybehangzó véleménye szerint Farkas Ferenc meghatározó, népszerű alakja volt.


A nevek gyűjtését és feldolgozását az ottani hallgatókkal is eredményesen végezte.


Hosszú időn át volt a TIT Jászsági Szervezetének egyik vezetője. A megyei szervezettel együtt sokat tett a kiadványok finanszírozásáért, de a rendezvények lebonyolításában is jelentős szerepet játszott. Kétévenként nyelvi konferenciát szervezett Jászberényben. Emlékezetes a magyar nyelv és nyelvoktatás erdélyi helyzetét vizsgáló konferencia, amelyen számos erdélyi tudós tartott előadást. Kiterjedt publikációs tevékenysége, a városi újságban, a Redemptio című helytörténeti folyóiratban sok munkája jelent meg az 1990-es évektől. A Jász Múzeum szellemi támogatói körének is tagja volt. Munkahelyén, a főiskola karon 1996-ban történt nyugdíjba vonulása után óraadóként 2006-ig dolgozott. Számos nemzetközi és országos tanácskozást szervezett.


A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének, a jászberényi csoportnak 2001 óta tagja. Évente egy-két alkalommal tartott előadást nyelvészeti, néprajzi és helytörténeti témákban.


Farkas Ferenc munkássága során a Jászság kulturális életének fellendítőjévé vált, jól érzékelhetően hozzájárult ahhoz, hogy a Jászság értékeit az egész ország, sőt több külföldi intézmény is megismerje. Ugyanakkor arra is gondolt, hogy gazdagítsa a külföldön megismert értékekkel a Jászság lakóinak látókörét, kulturális, tudományos életét. Jelentős publikációs tevékenysége.


Munkásságát számos elismerés is jelzi. Jászságért Díjat 2004-ben kapott.


Jászberény városa 1998-ben Pro Urbe díjjal ismerte el munkásságát, 2011-ben díszpolgári címet adományozott számára.
 

A Jászkürt és a TutiHír.hu szerkesztősége részvétét fejezi ki a családnak.

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít