Menu

Pénzükre várnak a jászberényi vállalkozók

 

2015-03-07 08:53:26

 

A négyszállási HELIKON Parlagisas-védelmiprogram Jászsági Sasközpontja hivatalosan még meg sem nyitotta kapuját, de máris az érdeklődés középpontjába kerül. No, nem azért amiért kellene, azaz a parlagi sasok miatt, hanem azért, mert a beruházás kivitelezésében részt vállaló jászberényi vállalkozók sajtótájékoztatón jelentették be, hogy munkájuk ellenértékét még nem kapták meg. Azaz, nincsenek kifizetve, miközben a központ már teljes egészében készen áll.
 

 

A történet klasszikus magyar eset. Sajnos nem ez az első olyan beruházás, ahol a sorban sokadik valaki kötött szerződést a kivitelezésre, s a végén futhatott a pénze után. A Jászságban is volt már ilyen, a jászapáti gimnázium felújítása után is demonstráltak a ki nem fizetett munkavégzők.
 

 

A Hortobágyi Nemzeti Park elképzelései között szerepelt a jászberényi sasközpont felépítése, amely oktatóbázisként is üzemelhet majd. Sikerült  erre EU-s támogatást nyerni, s a központ megépítésére kiírt pályázatot a Bazalt-Kő Zrt. nyerte el. Ők továbbadták a munkát egy másik cégnek, amely a kivitelezésre a DEBÉP INVEST Kft.-t választotta ki. A Creditreform céginformációs adatbázisa szerint az DEBÉP-INVEST Kft. Magyarországon, a Hajdú-Bihar Megyei Cégbíróság által bejegyzett vállalkozás. A céget 2010. március 29-én 500 ezer forint jegyzett tőkével alapították. A társaság fő tevékenysége lakó- és nem lakó épületek építése. A Creditreform adatbázisa szerint a cég utolsó éves nettó árbevétele 70 485 000 forint volt. Az utolsó létszámadat szerint (2015. január 9.) a társaságnál egyetlen fő dolgozik, Csordás József.
 

 

alt

 

Március 3-án, a sasközpont előtt tartottak sajtótájékoztatót azok a jászberényi vállalkozók, akik elmondásuk szerint most futnak a pénzük után. A vállalt munkát elvégezték, ám annak ellentételezését nem kapták meg. Van, akinek 200 ezerrel, másnak 2,5 millióval tartozik a DEBÉP-INVEST Kft. Összességében szerintük mintegy 15 millió forintról van szó. Azt is tudni vélik, hogy más, nem jászberényi vállalkozók, vállalkozások megkapták a pénzüket, de ők nem. Az érintett cégek nem mindegyike képviselte magát a sajtótájékoztatón, de az elmondottakból kiderült, hogy magánvállalkozók mellett a Téba Tüzép, a B-Beton Kft., a Jász-Metál 2000., a General-Team 2000 Bt., a Barakk Kft. és a GEOGÉP Kft. is vár az őt megillető pénzre.
 

 

A vállalkozók elmondták, hogy két hete Törökszentmiklóson volt egy megbeszélés, ahol kiderült, hogy a DEBÉP-INVEST Kft. megbízójától megkapta az őt illető összeget, de őket mégsem fizette ki. Számukra ez egyértelműnek tűnt, s ezt Csordás József, aki szintén ott volt sem cáfolta. Azt viszont nem tudták meg, hogy mikor jutnak végre pénzükhöz. Igaz, kaptak egy ígéretet, hogy a következő keddig mindenki megkapja azt, hogy milyen ütemezésben juthat a pénzéhez.  Miután azóta sem történt semmi, úgy döntöttek, hogy a nyilvánosság elé állnak.
 

 

Szöllősi Zoltán, a Téba Tüzép vezetője – aki már a jászapáti gimnázium felújítása kapcsán is demonstrált hasonló ok miatt – kijelentette, hogy azok az anyagok, amit tőlük „vettek”, és beépítettek a létesítménybe, mindaddig az ő tulajdonát képezik, amíg azt ki nem fizetik. Magyarán, az épületek tetején lévő cserepeket ők egyik napról a másikra gond nélkül leszedhetik, amennyiben sérülést nem okoznak a létesítményben. Az is elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy a DEBÉP-INVEST Kft. számláján alig valamivel több mint 120 ezer forint van, abból pedig nehezen fizethető ki több millió forint…
 

 

- A mai napon már az országgyűlési képviselőt, Pócs Jánost is értesítettük az esetről, s szeretnénk vele személyesen is megbeszélni, hogy mi is történt itt. Számítunk a segítségére. Ahogy az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságot is értesíteni kívánjuk a történtekről – mondta Szöllősi Zoltán.
 

 

alt

 

Bár a létesítmény hivatalos átadása még nem történt meg, január 17-én az Magyar Madártani Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei 160 érdeklődőt fogadtak itt az I. Sas Napon. Az erről szóló tudósításban az szerepel, hogy a rendezvényt a Jászberény határában frissen felépült, de még berendezésre váró Sasközpontban tartották. A vállalkozók tudomása szerint áprilisban lesz majd a központ hivatalos megnyitója.
 

Természetesen kerestük a DEBÉP-INVEST Kft. vezetőjét, Csordás Józsefet is, akit telefonon sikerült elérnünk, ám beszélgetésünk végén kijelentette, hogy az általa elmondottak megjelentetéséhez nem járul hozzá.

 

Szántai Tibor

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít