Menu

Csillagászat Napja és a Hubble űrtávcső 25 éves évfordulója

2015-04-15 08:48:20

 

 

Idén is megrendezésre kerül a Csillagászat Napja a Jászcsillagászok Baráti Köre szervezésében. A csillagászat népszerűsítése mellett azonban a program egyedülálló érdekessége lesz, hogy leleplezésre kerül a NASA és az ESA által közösen működtetett Hubble űrtávcső 3x2,25 méteres jubileumi posztere!


A Jászcsillagászok Baráti Köre április 24-én pénteken  a Városi Könyvtárban várja az érdeklődőket a Csillagászat Napja alkamából.


Ám ez a nap nem csak ezért lesz más mint a többi, hanem azért is, mert napra pontosan aznap ünnepli a Hubble űrtávcső a felküldésének 25 éves évfordulóját. Ennek keretén belül az Európai Űrügynökség (ESA) pályázatot hirdetett Európa országai számára annak a képnek a leleplezésére, mely az űrtávcső 25 éves évfordulójának még publikálatlan jubileumi képe lett.


Európa 22 országából meg is pályázták a képet, melyből több mint 60 példányt osztottak szét. Magyarországon három intézménynek fogadták el a pályázatát: a bakonybéli Pannon Csillagdának, a Sülysápi Amatőrcsillagász Közhasznú Egyesületnek, és nem utolsó sorban a városunk könyvtárában székelő csillagász szakkörnek, a Jászcsillagászok Baráti Körének. A kép leleplezése Európa szerte április 23-tól kezdődik. Jászberényben tehát a Csillagászat Napjával együtt ünnepelve 24-én történik a felfedése.

 

Az estét 18:30-kor nyitják meg, amit rögtön a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkárának, Mizser Attilának a köszöntője és gondolatai követnek. 19:00 előtt nem sokkal kerül sor a jubileumi poszter leleplezésére. Ezt követően Kalup Csilla, a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia magyar csapatának tagja tart előadást „Kozmikus fények, avagy a Hubble szemével az Univerzum” címmel. 20:00-tól már fellelhetők a város több pontján a Baráti Kör tagjai, derült idő esetén ugyanis nemcsak a könyvtár csillagdájába várják az érdeklődőket távcsöves bemutatásra, hanem a város különböző helyein is egy járdacsillagászat keretén belül.


Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, hogy töltse velünk ezt az igazán emlékezetesnek ígérkező estét!

 

Jászcsillagászok Baráti Köre

 

alt

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít