Menu

Gedei nem asszisztál a szerecsenmosdatáshoz

2015-03-27 12:34:38

 

Egyesületté alakult szövetsége bemutatását követően Gedei József jelenlegi önkormányzati képviselőként és volt polgármesterként nyilatkozott kedden a Dalkia-per előzményeiről, illetve a 750 milliós követelés hírének kirobbanása óta eltelt időszak eseményeiről.


-  Ezt, a kórház 2008-as átalakításából fakadó ügyet sajnos nem tudjuk saját hatáskörben megoldani. A tavalyi választási év volt. Két jogerős döntés született a Dalkia-perben 2014-ben, mindkettő a céget, és nem a várost hozta ki győztesként. Ennek ellenére a város lakossága, s ami még szomorúbb, még maga a képviselő-testület sem tudott ezekről a súlyos ítéletekről – kezdte a téma értékelését a volt polgármester.


Kifejtette, hogy a város és a testület is csak idén januárban ismerhette meg a tényeket az ügyben, ám sokan az érintettek közül úgy nyilatkoznak, hogy azzal könnyen félrevezethetik a közvéleményt. A tények és szigorúan csak a tények tisztázása érdekében, hosszú hallgatás után Gedei József megelégelte, hogy Pócs János országgyűlési képviselő és Szabó Tamás polgármester minden jogi megalapozottságot nélkülözve hangoztatja, hogy akkori polgármesterként ő tehet a kórház átalakításáról.


- Meg kell keresni a politikai és a jogi felelősöket is – kezdte nyilatkozatát Gedei József. Előbbi az önkormányzat, utóbbi a nyomozó és a büntető hatóságok dolga, aki tehát feljelentést akar tenni, tegye meg, mert történhetett bűncselekmény.


A képviselő az akkori folyamatok szereplőjeként a következő tényeket tartotta fontosnak elmondani:


1. tény:
A 2006-ban megalakult testületnek szembesülnie kellett azzal, hogy a jó gazdálkodás megvalósítása érdekében a kórház esetében az adóforintokat takarékosabban kell elköltenie. Szádvári Gábor javaslatára azt a megoldást választották a képviselők, hogy szakmai befektetőt keresnek a kórház működtetésére.


2. tény: A Fidesz választmánya erre kiadta a jelszót, hogy „kórházat nem privatizálunk”. Úgy, erről szó sem volt, hiszen a vagyont nem átadni akarta az önkormányzat, hanem csak működtetőt, befektetőt keresett.


3. tény: Juhász Dániel akkori alpolgármester a választmányi jelszó égisze alatt megkapta a lehetőséget, hogy kidolgozza a kórház működtetésének sajátos, jászberényi modelljét. A feladatot egy olyan testületi határozattal nyerte el, melyet ő maga terjesztett elő, és amelyben ő magát kérte fel a modell kidolgozására. A határozat végrehajtásáért szintén Juhász Dániel volt felelős. A testület többségben lévő fideszes tagjai ezt a határozati javaslatot elfogadták.

 

alt




4. tény: A folyamatot elejétől a végéig a fideszes képviselők támogatták. Az MSZP képviselői – köztük akkor még Gedei is polgármesterként – nem támogatták a javaslatot.


5. tény: A határozati javaslat szellemében a testület megalakította a kórházat működtető két gazdasági társaságot, a kórházi költségvetési intézményt pedig megszüntette. Ebből származott a vesztes per. A kérdés, hogy ki szüntette meg a kórházat, mint önkormányzati költségvetési intézményt?


6. tény: A megszüntető okiratból, amely az államháztartási törvény alapján született, kiderül, hogy azt az alapító szüntette meg, amely nem más, mint a képviselő-testület. A megszüntetés oka, hogy az alapító szerint „az ellátandó feladat, más módon vagy más szervezetben hatékonyabban teljesíthető”.

 

alt




7. tény: Tehát a testület szüntette meg a kórházat, de a kiadványozó nem lehet más, mint a polgármester és a főjegyző. De mit tehet egy demokráciában a polgármester, ha a testületi többség ezt a döntést hozta? Gedei így fogalmazott: „Polgármesterként akkor kértem a város könyvvizsgálóját, hogy ezt a folyamatot költségvetési, üzleti szempontból ellenőrizze. A testületi többség ezt a polgármesteri javaslatot elutasította. Elfogadta viszont az kórházi átalakulásról szóló előterjesztést, amelyben az szerepelt, hogy a kórházi vagyonkezelő vezetőjének felkérte Piroska Miklóst, aki egy másik cégben üzlettársa volt Juhász Dánielnek, Szabó Tamást a jelenlegi polgármestert pedig igazgatónak. Juhász Dániel pedig egy felügyelőbizottsági tisztséget látott el ebben az új szituációban.”

 

alt




8. tény: Gedei nem érte be a könyvvizsgálói ellenőrzés elutasításával, hanem a határozati javaslat újratárgyalását is kezdeményezte – közszóval élve – vétót emelt a döntés ellen, de hiába. A testület többsége megerősítette korábbi döntését, az átalakítást rendben lévőnek találta. Egy polgármester ezután már semmit nem tehet akkor, amikor a testület többsége mást akar. „A fideszes képviselőknek akkor volt annyi eszük, hogy ezt végigvigyék, elfoglalják a székeket, majd amikor az általuk kitalált szisztéma hiányosságai perveszteség formájában visszahullanak a városra, akkor ismét van annyi eszük, hogy visszamutogassanak az akkori polgármesterre, mondván, hogy nem a döntést meghozó testületi többség, hanem az azt kényszerhelyzetben aláíró polgármester a felelős. Ezt úgy hívják, hogy szerecsenmosdatás. A Fidesz munkamegosztásában ez így hangzik: mi rontottuk el, de ti feleltek érte” – összegzett Gedei.

 

alt




9. tény: A 750 millió forint és a napi 123 ezer forint kamat csak a felszíne ennek a történetnek. A kórház átalakítása előtt a fideszes többség azt ígérte, az átalakításból kifolyólag a kórház megáll majd a saját lábán, nem kell majd állandó önkormányzati segítséget nyújtani számára. Az olyan jól sikerült átalakítás, ellenére a város mégis további 1 144 000 873 forint közpénzt fordított a kórház működtetésének bepótlására 2008 és 2011 között.


10. tény: Zárásként Gedei József kifejtette: - Lehetettem én akkor a polgármester, aki minden eszközét felhasználta, hogy ne így történjen meg a kórház átalakítása, de nem én szüntettem meg a kórházi költségvetési intézményt, hanem a testület azon része, akik igennel szavaztak a határozati javaslatra. Az a 14 ember, aki az akkori testületből igennel szavazott az átalakításra, politikai felelősei lehetnek az ügynek. Lehet ezt kenegetni, de nyilvánvaló: akik ezt kitalálták, előterjesztették, megszavazták, akik beültek a kórház vezetői székeibe, akik részt vettek három éven keresztül ennek a kórháznak a menedzselésében úgy, hogy milliárdos közpénz-bepótlásra volt igényük, mind felelősök. Napnál is világosabb tehát a politikai felelősök köre, a jogi felelősök keresése az igazságszolgáltatás dolga lesz.

 

+1 tény: Hab a tortán, hogy a kórházat megszüntető okirat előkészítéséért szintén Juhász Dániel felelt.

 

altalt




Rédei Panni

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít