Menu

Megválaszolt kérdések bérlakás ügyében

2015-03-06 10:44:52

 

Korábban kérdésekkel fordultunk előbb Szabó Tamás polgármesterhez, majd az ő iránymutatását követve Nagy András humánerőforrás bizottsági elnökhöz a Rákóczi út 44. alatti tetőtéri lakás bérletpályázata miatt.


Kérdéseinket több dolog indokolta. Egyrészt az önkormányzat zárt ülésen döntött a lakás bérletének nyerteséről, másrészt a Jobbik helyi szervezete nem sokkal később sajtótájékoztatón azt sejtette, valami nem stimmel a pályázat lefolytatása körül. Ezt követően kérdéseket tettünk fel a pályázat és a döntés kapcsán Szabó Tamásnak, aki Nagy András bizottsági elnököt nevezte meg illetékes válaszadóként. Kérdéseinket hát neki is elküldtük, a válasz pedig meg is érkezett. Nemcsak tőle, hanem Gottdiener Lajos jegyzőtől is, hiszen voltak olyan kérdések, melyekre hivatalából adódóan ő jogosult válaszolni.


Kérdéseink a következők voltak: Hány pályázó volt a lakás bérleti jogára, és mi alapján hirdettek nyertest? Kapott/kaptak-e tájékoztatást, illetve indoklást a pályázat elutasításáról a vesztes(ek)? Ki nyerte az ingatlan bérleti jogát, milyen összeget fizet havonta a lakásbérletért? Mikor írta alá a nyertes pályázó a bérleti szerződést?


Gottdiener Lajos paragrafusokkal gazdagon alátámasztott válaszában úgy fogalmazott, hogy „Szabó Tamás polgármester ebbéli minőségében az egész eljárás csupán egyetlen szakaszában vett részt, amikor a jogszabályi előírásokat betartva kiírta a megüresedett lakásra a pályázatot. Ez a polgármester jogszabályi kötelezettsége, amelynek eleget is tett. (…) A pályázati felhívás közzététele, a kiírás tartalmi elemei, a benyújtásra rendelkezésre álló határidő kitűzése mind az Ör. (önkormányzati rendelet – a szerk.) rendelkezéseinek megfelelően történt. A benyújtásra rendelkezésre álló határidőn belül összesen két pályázat érkezett.”


A továbbiakban a jegyző tájékoztatása szerint megállapították, hogy mindkét pályázat érvényes, a szükséges alaki és tartalmi feltételeknek megfelelőek, és mindkét pályázó az ör. vonatkozó pontja szerinti jogosultnak minősül. Szintén ez a rendelet mondja ki, hogy „a pályázatok elbírálása során előnyben kell részesíteni azt a pályázót, aki – egy összegben – a legtöbb hónapra előre történő lakbér megfizetését vállalja”. A jegyző a döntést tehát leginkább azzal indokolta, hogy a jogszabály alapján nem lehet szociális és közérdek szerinti szempontokat követni, röviden és sarkítva: csak a pénz számít, az nyer, akinek több van belőle.


Nagy András kevésbé merült el a jogi részletekben, a tőle megszokott tömörséggel fogalmazta meg válaszát, melyet az alábbiakban idézünk:


„A HEB a kérdéses esetben is a helyi jogszabályi előírásoknak megfelelő előterjesztést kapott a humán iroda illetékes köztisztviselőjétől, amiről döntöttünk. Ez alapján a lakásbérbeadására kiírt pályázaton dr. Szabó Tamás végzett első helyen, mivel az elbírálás szempontjai alapján tőle érkezett a (leg)jobb ajánlat/pályázat.”

 

Rédei Panni

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít