Menu

Morális kifogások a városvezetéssel szemben

2015-03-19 09:39:35

 

Egy hónappal az idei költségvetés elfogadása és egy héttel a márciusi soros testületi ülés után Balogh Béla a pénzügyi bizottság elnöke tartott sajtótájékoztatót a büdzséhez is kapcsolódó témában. Az önkormányzati képviselő morális kifogásokat emelt a városvezetés többsége ellen.


Mint ismeretes, a képviselő nem értett egyet a költségvetés elfogadásával, többek között azért, mert úgy látta, annak szerkezete hosszú távon már nem fenntartható, összességében pedig ingatag lábakon áll. Korábban furcsának találta azt is, hogy a költségvetés tervezetét maga az előterjesztő polgármester módosítja, még közvetlenül az azt tárgyaló testületi ülés előtt is. Konkrét kifogást emelt például a hétvégi fogorvosi ügyelet finanszírozásának elvonása miatt, tekintve, hogy csak alig pár hónappal korábban sikerült arról megállapodást kötni.


A pénzügyi bizottság elnöke továbbra is kitart azon véleménye mellett, hogy bizonytalanságot és bizalmatlanságot szül, ha az önkormányzat ilyen gyorsan változtatja hozzáállását egy-egy témához. Hozzátette, súlyosbítja a helyzetet, hogy a hétvégi fogorvosi ügyelet megoldásáról közvetlenül az önkormányzati választás előtt született döntés. Ez azonban alig pár hónapot ért meg, hiszen a mindenkori éves költségvetés elfogadásától tették függővé a szerződés megújítását, a februári soros ülésen pedig már ki is vették azt a nem kötelező feladat-ellátások közül a költségvetés tervezetéből.


altA képviselő a márciusi soros ülésen szerette volna napirendre vetetni a hétvégi fogorvosi ügyelet témáját. Előterjesztésében a 2015-ös év egészére a korábbival megegyező évi közel 13 millió forintot szeretett volna lecsípni a költségvetésből az ügyelet finanszírozására. A polgármester azonban nem járult hozzá az előterjesztés napirendre vételéhez, és az ahhoz szükséges négy képviselői támogatás sem született meg a kellő határidőn belül. Elhangzott viszont, hogy a polgármesternek sikerült megegyeznie a fogorvosokkal arról, hogy félévig mégis ellátják a hétvégi ügyeletet, és annak térítését a félév lejárta után egy összegben kapják majd meg. Ez azonban nem változtat azon a képen, amit az eljárás mutat.


- Számomra és sokak számára úgy tűnik, hogy a hétvégi fogorvosi ügyelet megoldása tavaly ősszel nem volt más, mint kampányfogás. Ezt igazolja, hogy az első adandó alkalommal kivették annak biztonságot jelentő finanszírozását a költségvetésből, és csak féléves időtartamra egyeztek meg a fogorvosokkal – fogalmazott Balogh Béla. Hozzátette, az ügyelet anyagi hátterének bizonytalanná tételét a Dalkia-perből fakadó kártérítési kötelezettségre fogni, több mint komolytalan.


A sajtótájékoztató másik témája a már általunk is feszegetett Rákóczi út 44. szám alatti tetőtéri ingatlan bérleti jogának megpályáztatása volt. Ahogyan azt korábban megírtuk, a polgármesterhez, valamint a humánerőforrás bizottság elnökéhez intézett kérdéseink nyomán kiderült, hogy a fent nevezett önkormányzati bérlakás bérleti jogát maga a polgármester nyerte el. Ennek oka röviden annyi, hogy az ő anyagi lehetőségei jobbak, mint a másik pályázóé lehettek. Balogh képviselő szintén kérdésekkel fordult a témában a polgármesterhez, melyekre Szabó Tamás helyett a jegyző válaszolt. A hivatalából adható legkorrektebb választ kapta úgy a képviselő, mint korábban mi is. Nagy András humánerőforrás bizottsági elnök azonban Balogh képviselőnek már csak egy szűkszavúbb választ küldött, mondván, a jegyzői választ nem tudja mivel kiegészíteni.


A polgármesternek elküldött kérdéseit (pl.: Miért van lakhatási gondja? Milyen indokok alapján adta be pályázatát? A másik pályázó szociális körülményei, három kiskorú gyerekének lakhatási feltételei miatt nem gondolkodott-e el más megoldáson? Megfontolta-e már a visszalépés lehetőségét?) az azóta tudomására jutott információk alapján további kettővel kiegészítette: Átmenetileg költözött-e a polgármester albérletbe? Tervezi-e, hogy kedvezményes módon a későbbiekben megvásárolja az ingatlant?


Az elmondottakat Balogh Béla kiegészítette azzal, hogy a lakás bérbeadásáról született döntéssel egy időben a kórháznak lakhatási kérdés megoldatlansága miatt nem sikerült Jászberénybe csábítania egy orvos házaspárt. 
 

Rédei Panni

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít