Menu

Nem lettünk okosabbak az önkormányzat – Veolia (Dalkia) 750 milliós ügyben

2015-03-19 09:34:43

 

Szabó Tamás, Jászberény polgármestere és Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője tartott sajtótájékoztatót kedden délután a városháza földszint 1-es tárgyalótermében az önkormányzatot érintő Veolia (Dalkia) ügyben. Mint köztudott, a város 750 millió forintos pert veszített a cég ellen, s ennek kapcsán nagyon sok kérdés felmerült, melyre elsősorban Jászberény lakói várják a választ.


Szabó Tamás azzal kezdte a sajtó tájékoztatását, hogy kéréssel fordultak a Veoliához, amelyben 90 napos türelmi időt kértek a fizetés tekintetében. A cég elfogadta a kérést, mondta a polgármester, ám 4 feltételt is szabott mellé, amelyekből az egyik arról szólt, hogy az önkormányzat álljon el a még egyetlen hátra lévő jogi lépéstől. A polgármester szavaiból kiderült, hogy ezt a négypontos feltétel-listát továbbították a kormány illetékesei felé is, akik szerint az önkormányzat önálló jogi személyként szabadon dönthet a jogi lépés megtétele ügyében, de azt tanácsolták, hogy menjenek végig a jogi úton. Szabó Tamás ennek kapcsán kijelentette, jelezték a cég felé, hogy élni kívánnak az utolsó jogi lehetőségükkel, azaz felülvizsgálati kérelemmel fordultak a Kúriához.  Ez viszont azt is jelentheti, hogy a cég eláll a türelmi idő megadásától.


Pócs János azzal kezdte mondandóját, hogy ez az ügy a Jászságról is szól. Ha Jászberénynek jól megy, akkor jól megy a Jászságnak is, ha Jászberénynek gondjai vannak, azt a Jászság is megérzi – mondta az országgyűlési képviselő, aki lobbizott a kormánynál a segítség érdekében. 


- Egyedül a kormány kezében van a megoldás lehetősége. A múlt heti és az e heti kormányülésen is tárgyalják ezt a témát, sőt a jövő heti ülésen is szó lesz erről az ügyről, a megoldási alternatívákon dolgoznak. Tegnap a Nemzetgazdasági Minisztériumban a miniszter úrral is tárgyaltunk erről az ügyről – mondta Pócs János, aki azt is kijelentette, hogy nem lehet következmények nélküli ez az eset.


- Dr. Magyar Levente rossz szerződést kötött, dr. Gedei József idején pedig felbontották ezt a megállapodást. Vizsgálni kell a két polgármester szerepét, hiszen egy település életében a polgármester az, aki mindenért felel. A jelenlegi testület, a jelenlegi városvezetés nem tehet arról, hogy az ügy így alakul. A város vezetésének feljelentést kell tenni, mert rejtélyes érdekek miatt köttetett egy rossz szerződés, amelyet ugyancsak rejtélyes érdekek miatt rosszul bontottak fel – állította Pócs János.

 

 

alt




Szabó Tamás arról is szólt, hogy az önkormányzat által létrehozott adhoc bizottságnak szeptemberig kell az üggyel kapcsolatos jelentését elkészíteni. A polgármester nem zárta ki, hogy KEHI- és ÁSZ-vizsgálat is lehet az eset kapcsán, melynek megállapításait természetesen nem hagyhatják figyelmen kívül.


– Az adhoc bizottság munkájáról az elnök – Tamás Zoltán – adhat majd tájékoztatást. A pártok képviselői persze különböző alkalmakkor és helyeken ugyanakkor véleményt nyilváníthatnak az üggyel kapcsolatos, ám ezek nem segítik a megoldást, hanem károsak lehetnek a város szempontjából – mondta a polgármester, aki ezzel arra utalt, hogy ezen a napon (később) az MSZP és a Jobbik is sajtótájékoztatót tartott, s vélelmezte, hogy ezeken is szó lesz a Veolia (Dalkia) ügyről.


Szabó Tamás egyértelműsítette a sajtótájékoztatón, hogy a kormány segíteni fog Jászberénynek ebben a helyzetben.


Pócs János pedig megerősítette, hogy felelős városvezetőnek végig kell menni az úton, azaz az utolsó jogi lehetőséget is ki kell használnia. A polgármester ugyanis, mint mondta a város életében mindenért felelős.


– Fontos, hogy ez az ügy ne személyekről szóljon, hanem a döntéshozókról, az ő felelősségükről – mondta zárásul Pócs János, aki megerősítette, ismeretlen tettes ellen, 750 milliós károkozásért feljelentést kell tenni az ügyben.
 

Szántai Tibor

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít