Menu

Nyomasztani is csak pontosan, szépen

2015-03-09 12:59:54

 

És rövidre vágva, mert telik az a rohadt idő. Az 1996-os Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál legjobb rövidfilmjének járó Arany Pálmát Iványi Marcell Szél című alkotása nyerte. A magyar rendező a francia Lucien Hervé 1951-ben készült, Három asszonyság című, fekete-fehér fotójára komponálta filmjét. Döbbenetes, ahogyan hat perc negyvenöt másodpercig vonszolja a kamera a nézőt.

 

A filmben az látható, ami a fényképről lemaradt. Öt akasztott ember a széljárta puszta közepén. Éppen az ötödik alól rúgja ki az utolsó támaszt az ítéletet végrehajtó. A kivégzettek körül néma csendben állnak, akiknek ott kell állniuk, és azok, akik lehet, hogy csak odatévedtek. A három nő haját és ruháját monoton erővel cibálja a szél. Aztán mindhárman bemennek a házba, nem bámészkodnak tovább. Ez a mestermunka is, ami tényleg vitte a Pálmát, felkerült arra a DVD-re, amely a Mediawave Fesztivál huszadik születésnapjára jelent meg 2010-ben, s amelyről Várszegi Tibor ezzel együtt hét rövidfilmet mutatott be a Malomban.
 

A február 25-i mozizást a Mediawave fesztiváligazgatójával, Hartyándi Jenővel folytatott – kihangosított – telefonbeszélgetés vezette be. A világ talán legjelentősebb független filmes szemléje az idén huszonöt éves. A fesztiváligazgatót Várszegi Tibor a negyedszázados évforduló terveiről kérdezte. Hartyándi Jenő elmondta, hogy 78 országból 1490 filmmel jelentkeztek a 2015-ös Mediawave-re, melyet a komáromi Duna-parton, a Monostori Erődben rendeznek április végén, május elején. Zene is lesz (jazz és etno), és pénzből is elkelne még… A Malomnak is, mert pénz nélkül nincs program: így telik majd a március és az április.
 

Eltelik majd gyorsan, mint a félnapos forradalom Ploiestiben, a román liberalizmus fájdalommentes bukását magával hozva. Elmúlik, mint egy nyári nap egy szimpla orosz folyó mellett, csobbanva a sárgásbarna habokban, vagy megpihenve a csónakkészítő műhelyében. Vége lesz ennek is, mint annak, hogy a szerbek időről-időre azt gondolják, a hazájuk valóban tisztára olyan, mint Kusturica bármelyik forgatókönyve. Csak ne tartson sokáig.
 

De azért a rövidfilmek is tudnak rettentően hosszúak lenni.
 

Kun Tibor
 

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít