Menu

Édes-mézes hőségben is lelkesedéssel

2014-08-07 11:16:02

 

A 27. Nemzetközi Mézvásáron is nagy volt a meleg és a tömeg is. Múlt szombaton a Bercsényi úton és környékén moccanni sem lehetett az árusoktól és a vevőktől. Mindkettőből volt jó sok, ami jászberényi mézvásárok iránti töretlen érdeklődést is mutatja.  Ha a tájékoztató füzetben jól számoltuk a kiállítókat, akkor 170 helyen árultak valamit, s ehhez csatlakozott még újdonságként a Bercsényi úton a vasboltos vállalkozás üzletestül, udvarostul, ahol aztán tényleg elmondható, hogy van minden, mint Bécsben. 


A Szatmári László Jászsági Méhészegyesület a hagyományokat követve rendezte az idei mézvásárt és méhésztalálkozót is. A tavalyi mézkirálynő, Lehóczki Tímea beszámolt egyéves munkájáról, melynek gerincét a méz fogyasztásának népszerűsítése adta. Szabó Tamás polgármester megnyitójában kiemelte, hogy az Európai Unióban kitört az akácháború, amit megnyertünk az akác hungarikummá nyilvánításával. A méz magyar aranynak számít, sok tízezer család megélhetését adja, s milliókban mérhető a fogyasztók száma, akik egészséges élelmiszerként vásárolják azt. Az akácméz hungarikummá minősítve a jövőben is fontos magyar termék marad itthon és külföldön is.


A polgármesteri köszöntő után Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnöki Hivatal vidékfejlesztési államtitkára és a Nemzeti Agrárkamara alelnöke elmondta, hogy a méhészek munkájával kapcsolatban két fontos dologról lehet és kell beszélni, ezek pedig a szorgalom és a felelősség. A méhészek nagy szorgalommal, sok munkával egészséges, jó minőségű élelmiszert állítanak elő és ez egyben nagy felelősség is. Szorgalommal, szakmai elkötelezettséggel végzik munkájukat.


– A magyar kormány megvédte a méhészeket, s az akácot is, melynek révén kiváló fajtamézet termelnek. Az ágazat versenyképességét növelni kell, s a kormány e téren is megteszi, amit lehetséges.  Valamivel több, mint 1 millió méhcsalád gondozásához a méhészek eztán is kapnak támogatást – mondta az államtitkár.


A megnyitó után a hagyományos események következtek. Ebben az évben nyolc mézkirálynő-jelölt mutatkozott be, s vonult fel a népes közönség előtt. A csarnokban, de az iskola udvarának minden szegletében is kínáltak valamilyen finomságot, vagy éppen a méhészkedéshez való kellékeket a mézes üvegek kupakjaitól a kaptárak keretléceiig, a krómacél pergetőkig és a mézes finomságokig.

 

alt

Fotógaléria a Facebookon




Az Ifjúsági Ház nagytermében délelőtt folytak sorban az előadások. Az apiterápiás gyógyítás lehetőségeit sokan hallgatták, de a méhpusztulás okainak vizsgálatáról szóló beszámolót is.   Kis Miklós Zsolt államtitkár a méhészek számára az EU-ban a 2014-2020 közötti ciklusban várható lehetőségekről, s a változásokról részletesen beszélt.


– A Közös Agrárpolitikának Magyarország a nyertese – jelentette ki az államtitkár.  – A korábbinál több, 3500 milliárd forintnyi támogatásra számíthatunk.  Ebből 2500 a közvetlen támogatás, és 1000 milliárd a vidékfejlesztési célú keret. Ami változás a támogatási szerkezeten belül az, hogy a nagy, 1200 hektár feletti gazdaságoknak nincs területalapú támogatásra lehetősége, ám az állattartók több segítséget kaphatnak.  A vidékfejlesztésben fontos a munkahelyteremtés, így a lehetőségek a kertészeti ágazatban, a zöldség-gyümölcs, a vetőmagtermelés terén növekednek – hallhattuk a beszámolóban.


Kis Miklós Zsolt – úgyis, mint az agrárkamara alelnöke – a méhészet speciális lehetőségeire is kitért. Elmondta, a honi 1,1 millió méhcsaládot több mint 20 ezer méhész gondozza. A támogatási keretük 15%-kal növekedni fog, mert évente 4,6 millió euró lesz, melynek felét EU-s forrásból, másik felét hazai keretből fogják biztosítani.  Igaz, hogy a 2014-től érvényes támogatásokról még nincs aláírt megállapodás, de ez hamarosan megtörténik. Utána a lehetőségek részleteit is megismerhetik a gazdák.  A vidékfejlesztési programokat is előkészítik már, s 2015-től azokra is lehet pályázni.


A folytatásban az OMME elnöke, Mészáros László adott tájékoztatást az egyesület egy évnyi munkájáról. Szólt a Gödöllőn folyó alkalmazott kutatásokról, melyhez az egyesület is ad támogatást. Az atka elleni védekezés nagyon fontos, s ez a méhészek számára közvetlen segítséget is jelent.  Kitért a magyar akác körül kirobbant „háborúra” is. Jelenleg 454 ezer hektáron van hazánkban akácos. Az akácmézet sikerült igen rövid idő alatt hungarikummá nyilvánítani, ami jelentős eredmény.  Az akácméz bekerült a magyar értéktárba, ebben egyesületek, szervezetek egységesen részt vettek, hiszen a honi méztermelés döntő hányada az akácméz.


Az idei méztermelés nehézségei kapcsán az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke elmondta, hogy akácmézből nagyon kevés sikerült 2014-ben az esős időjárás miatt. Ám tavasszal rendkívüli volt a repce, két év után rekordot lehetett elérni. A napraforgó – melyből idén 5 %-kal nagyobb területet vetettek be a gazdák – is biztató jeleket mutat. Így az akác kiesését valamelyest kompenzálják más mézfajták.

 

alt

Fotógaléria a Facebookon




Idén Simon Diána fejére kerülhetett a mézkirálynői korona, aki Karancskesziről nevezett a versenybe, első udvarhölgye Marton Zsófia lett Becsehelyről, második udvarhölgye pedig Fenes Noémi lett Mihálygergéről.

 

A koronázást követően rövid bemutatkozásra kértük a 24 éves és andragógia szakon 2012-ben diplomát szerző mézkirálynőt.


– Tavaly kezdtem el dolgozni a Nógrád megyei munkaügyi központban. Édesapám harmadik generációs méhész és a párom is méhészkedik, ezért döntöttem el, hogy elindulok ezen a versenyen. Nem kis meglepetésemre meg is nyertem. A mézvásárra édesapámék már évek óta jártak, s a verseny kiírását az interneten olvasva döntöttem arról, hogy benevezek a mézkirálynő jelöltek versenyébe. Tudtam, hogy a győztesnek sok feladata lesz, hiszen a magyar méhészeket, a magyar mézet kell a következő évben képviselni sok rendezvényen, eseményen. Szívesen vállalom ezt, bár tudom, hogy nem lesz könnyű. Terveim között szerepel, hogy tanulmányokat folytatok a méhészet területén is, s egy idő után átveszem a családi gazdaságot is – mondta érdeklődésünkre az új mézkirálynő, aki már a színpadon, a bemutatkozás során is bizonyította rátermettségét, hiszen egyáltalán nem feszélyezte a sok néző. Biztosak lehetünk benne, hogy jó fejre került a mézkirálynői korona, és egy év múlva Simon Diána sok sikeres fellépésről adhat majd számot.

 

TutiHír.hu

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít