Szőlőmagolaj, az életelixír

2013-11-04 14:38:52
 
 
A szőlőmag-olaj számtalan jótékony hatással rendelkezik. Megfelelően befolyásolja, "kiegyenlíti" a vér koleszterinszintjét, javítja a látást, rendkívül erős antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Az olajok között kiemelkedik sokszínû jótékony tulajdonságainak köszönhetően.
 
 
 
Ízét a szőlőmagolaj 200 °C felett is megtartja, füstpontja pedig 250 °C ezért más olajoktól eltérően sütési hőmérsékleten kevesebb káros égéstermék keletkezik (fotó: Németh Richard)
 
 
Napérlelte szőlőszemek magvából készül. Zöldessárga színű, jellegzetes illatú, mely a feldolgozott szőlőéhez hasonlít. Ízét 200°C felett is megtartja, füstpontja 250°C ezért más olajoktól eltérően sütési hőmérsékleten kevesebb káros égéstermék keletkezik.
 
 
A hidegsajtolással kinyert szőlőmag-olaj gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (az F-vitamin egyik alkotója) klorofillban, könnyen emészthető és koleszterinmentes.
 
 
Magas az E-vitamin tartalma (8-10 mg/100g, ami más olajféléknél magasabb). Az antioxidáns (szabadgyökmegkötő) hatása 18,4-szer jobb, mint a C-vitaminnak, és 50-szer nagyobb, mint az E-vitaminnak. Emiatt tekinthető valódi életelixírnek.
 
 
Megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti a vérereket és a hajszálerek falait, ezáltal is csökkentve a trombózisveszélyt. Hatékonyan befolyásolja a vér koleszterin- tartalmát, növeli a „jó” HDL-, és csökkenti a „rossz” LDL- szintet, megelőzve a szívbetegségek kialakulását és a szívinfarktus előfordulási esélyét. Javítja a látást, megelőzheti a szürkehályog kialakulását. Markánsan antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatások ellen, így gátolva meg a rák kialakulásának lehetőségét. A férfiaknál a prosztatára és az impotenciára lehet jó hatású, míg a nőknél a változókor kellemetlen tüneteit enyhítheti. Agyérelmeszesedésben szenvedők emlékezetét javíthatja. Gyulladásgátló hatású, erősíti a szervezetet a stressz ellen. Az öregedési folyamatokat lassítja.
 
 
 
Belsőleg fogyasztva az ajánlott napi fogyasztás egy teás- ,vagy egy evőkanállal, de akár hidegkonyhai ételek készítéséhez és főzéshez is alkalmazható!
 
 
Teljes cikk: borászportál.hu

Hír megosztása