Lehelesek a legjobb brókerek

2013-03-04 11:13:38

 

A Közép-európai Brókerképző Alapítvány és az Erste Befektetési Zrt. szervezésében már 12. alkalommal rendezték meg a KEBA - Tőzsdejáték középiskolásoknak! Közgazdaságtan és tőzsde tematikájú versenyt. A verseny – amelyre háromfős csapatok jelentkezhettek –rekord résztvevőszámmal zárult, ebben az évben a versenyen több mint 450 csapat 1350 diákja indult. A Lehel Vezér Gimnáziumot Demény Richárd, Dobos Attila és Hoffer István 11. osztályos tanulók képviselték.

 

A négy hónapig tartó selejtező két részből állt. Teszteket töltöttek ki, melyek megoldása aktív kutatómunkát igényelt, illetve interaktív videós szimulációkon vettek részt, melyek során a versenyzőknek pénzügyi és befektetési tanácsokat kellett adniuk egy fiatal bróker szemszögén keresztül. A megmérettetés másik része a tőzsdén való kereskedésből állt, amihez 50 000 virtuális dollár és 3 hónap állt a fiatalok rendelkezésére. A cél az volt, hogy minél nagyobb hozamot érjenek el.

 

A selejtező után jutott be a 20 legjobban teljesítő csapat az elődöntőbe. Tíz csapat a verseny kereskedési szakasza, másik tíz pedig az online tesztek, szimulációk eredménye alapján jutott az elődöntőbe. Itt egy újabb, már sokkal nehezebb kitöltendő feladatsor várt rájuk, és egy 5-10 oldalas esszé elkészítése „Találkozásom a tőkepiacokkal” címmel, melyben a tőzsdei kereskedés során tapasztaltakat, megfigyeléseiket, és legfőképpen befektetési stratégiájukat mutatták be.

 

alt

 

 

Az elődöntő 20 csapatából első helyen jutottak be a leheles fiúk Budapesten, az International Business School épületében megrendezett döntőbe négy másik csapat társaságában.

 

A felkészülés nagy részét ennek tudatában kezdték el versenyzőink. Amint megtudták, hogy továbbjutottak, minden hétköznap az iskolában készültek, nem volt ritka, hogy este fél 8-kor indultak csak haza, és a tanulást még otthon is folytatták. Nagyon komolyan vették a felkészülést.

 

A február 22-én megrendezett döntőben esszéjüket egy tízperces prezentációval mutatták be, majd védték meg a zsűri előtt, melynek sorában hazai befektetési bankok gazdasági elemzői, az alapítvány elnöke, illetve a BÉT és KELER igazgatói foglaltak helyet.

 

A félórás ebédszünetben nyilatkoztak a GazdaságTV és a HírTV ripotereinek, majd egy nagy lélegzetvételű írásbeli feladatsor és egy rövid idő alatt végrehajtandó tőkepiaci kereskedés bemutatása következett. A versenyt egy tízperces befektetési tanácsadás zárta, melynek során egy véletlenszerűen, a helyszínen megkapott portfoliót kellett prezentálniuk, majd befektetési tanácsokkal ellátni az egyik zsűritag által megtestesített laikus befektetőt.

 

Közel egyórás mérlegelés után következett az eredményhirdetés pillanata, mikor kiderült, hogy a 2012/2013-as KEBA versenyt a lehelesekből álló  econLVG csapata nyerte. A fiúk a nyári gyakornoki pozíciók, a 100 órás tőzsdei szakvizsgára felkészítő tanfolyam, és a tárgybeli nyeremények mellett sok értékes tapasztalattal gazdagodtunk a verseny során.

 

A fiatalok sikeréhez hozzájárult Antics István igazgató és id. Dobos Attila munkája és támogatása.

 

TutiHír


Hír megosztása