Menu

Háborúznak a vendéglátósok

2012-08-18 17:32:57

 

Nincsenek nyugodt napjai mostában a jászberényi vendéglátósoknak. A városvezetés olyan új rendeletet tervez, mely a vendéglátóhelyek működését, elsősorban a nyitva tartási időt korlátozná. Ez nem kedvez a helyi szórakoztató ipar szereplőinek. Azonban ettől nagyobb gond is mutatkozik, hiszen egymással is harcban állnak a vendégért, a bevételért, a megmaradásért.


Egy érdekes történetre bukkantam, ami még 1907-1908-ban játszódott le. Két vendéglős is Tulipán néven nyitott kávéházat. Az egyik a Liliom utca sarkán volt, a másik a Kossuth utca elején. A Liliom utcai bűnbarlanggá vált, hamiskártyások húzták ott le a gyanútlan vendéget. Aztán kiderült, hogy a másik vendéglős fizette a sipistákat, hogy tönkre tegye a versenytársat.


No, ilyen eset mostanában nem történik, de az tudható, hogy a vendéglátóhelyek megszerzése, megtartása ma sem egyszerű. Most az adóhatóságot szokták egymásra küldeni a felek, s bárhogy is szépítjük, a zavaros helyzetben az is szerepet játszik, hogy az önkormányzatban két olyan szereplő is van, akiknek vendéglátós érdekeltsége is jelentős.


A vendéglősöknek a nyári kitelepülés nagyon fontos, hiszen jelentős bevételt ilyenkor lehet elérni. A fesztiválok napjaiért, a jó helyekért meg is küzdenek egymással. Ilyenkor nincs barátság, többen egymás ellen fordultak idén is. Ebben a több okból is feszült helyzetben a térnyerést mindenki másként magyarázza, értékeli. Azonban a helybeliek és a nem berényi vállalkozók közötti feszültség is felerősödött.


A strand büféjének budapestiek a bérlői. Ők 2011 januárjában nyitottak, de ezt a határozott idejű – öt évre szóló - szerződést azonban már az év végén felmondta a bérbeadó cég vezetése. A bérlők azonban nem hagyják magukat, perre mentek. Máriási Tamás és párja Fazekas Szilvia akkor keresett meg, amikor éppen birtokvédelmet kértek a polgármesteri hivatalban. Sok furcsaságról számoltak be:


- A JVV Zrt. vezetői el akarnak minket lehetetleníteni, úgy érezzük, sőt tudjuk, hogy valakinek kellene ez a hely. Ezért akarnak minket innen elüldözni – mesélték közösen. - Szinte minden napra jut valami bosszúságot okozó dolog. Például a csángó fesztivál idejére idén nem kaptunk lehetőséget a kitelepülésre, pedig tavaly ez nagyon sikeres volt.

 

alt




- A szerződéskötéskor nem volt tisztázott, hogy a strandbüfé területe pontosan meddig terjed, a szerződésben nincs ilyen adat – folytatta Máriási Tamás. - A napokban a JVV Zrt. egyik embere jött, és közölte, hogy az asztalok már túl vannak a büfé számára bérbe adott területen. Egy kerítést akarnak felhúzni ide. Azaz, a vendégek csak a pult előtt állhatnának meg, leülni már nem lehetne. Mi kértük, hogy módosítsuk a szerződést, vegyük bele a pontos területnagyságot.  Készek vagyunk minden ésszerű megoldásra. Ám havi 208 ezer forinttal többet kellene így fizetnünk, legalábbis ennyit jeleztek számunkra, ami teljességgel irreális. Volt, amikor megfenyegettek bennünket, hogy a vizet és az áramot lekapcsolják, ezzel a működésünket lehetetlenné téve. Pedig minden számlát, bérleti díjat, ami az eddigi szerződésünkben szerepel, mindig pontosan kiegyenlítettünk. Mi ezt a szerződést – a bírósági döntésig – érvényben lévőnek tekintjük.


- A bérleti szerződés egyoldalú felmondása törvénytelen volt. Ám mi peren kívüli megegyezésre is készek vagyunk – tette hozzá Fazekas Szilvia.


A strandbüfé számára a nyári forgalom a döntő, mert ősztől tavaszig csak a fedett részen működnek, s ott csekély a bevétel. Nyáron viszont 10 embernek adnak munkát. A szolgáltatásaikat idén bővítették, és diszkózene is szólt itt pénteken és szombaton este, ami a forgalmat növelte, sokan kedvelik ezt. Ám a környéken élők hangosnak találták, panasszal éltek. Ez is oka az ellenük folyó háborúnak, mesélték.


Fazekas Szilvia elmondta még, hogy a polgármesteri hivatal illetékesei 2011-ben ellenőrizték a működésüket, és mindent rendben találtak. Igaz, már akkor is eljutott hozzájuk a hír, hogy valakinek kellene ez a hely, így nekik itt nincs jövőjük. A napokban Szabó Tamás polgármesterrel is beszélt – főként a nyitva tartási időről -, de semmi okosat, érdemi információt nem tudott meg tőle.


A Jászberényi V. V. Zrt. igazgatóját is megkerestem, mert az ingatlannal ők gazdálkodnak. Horgosi Zsolt vezérigazgató elmondta, a városi pletykákkal nem foglalkoznak, de a lakossági panaszokkal igen. Bár bírósági szakaszban lévő ügyekről nem szokott nyilatkozni, de a lakosság tájékoztatása érdekében néhány lényeges dologban fontosnak tartja, hogy álláspontjukat megismerhessék.


- A Nádor utcában élőket zavarta a hajnali négyig, hatig tartó hangos zene, ezért lépnünk kellett. Úgy gondolom, egy strandbüfének nem az a dolga, hogy éjjel diszkózenét szolgáltasson. Korábban a strand zárórájával együtt zárt a büfé. Ez a bérlő kezdeményezésére még 2011-ben - amikor a jogelőd JÁSZVÍZ Kft. volt a bérbeadó -megváltozott, a szerződést módosították, de hajnali hat óráig szóló nyitva tartásról nem volt szó tudtommal. Cégünk érdekeit nem szolgálja az a fajta üzemeltetés, ami kialakult, ezért a szerződésben előírtak szerint felmondtunk. A felmondási idő alatt a bérlő indított pert ellenünk, mi a felmondási idő lejártát követően az ingatlan kiürítése iránt indítottunk pert, mert a bérlő önként nem hagyta el az ingatlant.  Mi nem fenyegettük őket, csak szerettük volna normális mederbe, a környéken élők nyugalmát biztosító és a tényleges használatot tükröző keretek közé terelni a dolgot.


Megítélésem szerint ők már nem bérlők, bérleti díjat így nem fizethetnek, ezért használati díjat számlázunk, hiszen a bíróságon is a bérlői jogviszonyuk helyreállítását kérték. A víz, villany lekapcsolása sem volna részünkről jogtalan, hiszen ők nem bérlők, nincs élő szerződésük. Én megértem, hogy harcolnak, de az éjszakai diszkózással, zenéléssel önmérsékletet kellene tanúsítaniuk, és teljesen jogos szerintem az az igényünk is, hogy a ténylegesen használt terület után fizessék a díjat. A fedett rész büféjét pedig nem üzemeltetik folyamatosan. Ez is ok arra, hogy a jövőben a feltételeket elfogadó és betartó bérlő üzemeltethesse a létesítményt, mely körből nem zárunk ki senkit – zárta az összefoglalást Horgosi Zsolt.


Míg Horgosi Zsoltnál voltam, a postás is megérkezett Fazekas Szilviához. A JVV Zrt. levelében az áll, hogy tartoznak a díjakkal. Sőt, egy értesítés is áll benne, miszerint a büfé víz- és áramszolgáltatását ki fogják kapcsolni a tartozás miatt.


A strandbüfések is ismerik a tervezett új önkormányzati rendeletet a vendéglátással kapcsolatban. Sőt, ők is csatlakoztak ahhoz az összefogáshoz, mely javaslatokat, módosítási terveket fűzött volna a rendelettervezethez, melynek központi része a nyitva tartási idő. Azonban a tervezett tanácskozásuk nem jött össze, bár az hírlik, hogy az aláírások szépen gyűlnek. A strandszezonnak meg lassan vége lesz.


Kiss Erika

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít