Menu

Segíthet az amerikai hadsereg

altAmint arról előző lapszámunkban röviden beszámoltunk, lapzártánk-kor a Szent Erzsébet Kórházban járt Lawrence J. Kid ezredes, az amerikai hadsereg együttműködési hivatalának főmunkatársa. A vendég a gyöngyösi Roma-Magyar Egyesület elnökének, Lakatos Zsoltnak a közvetítésével érkezett városunkba, azzal a szándékkal, hogy felmérje, milyen lehetősége van annak, hogy az amerikai hadsereg által nem használt, jó állapotban lévő egészségügyi felszerelések - gépek, eszközök - adományként városunk kórházába kerülhessenek.

A vendégeket dr. Szabó Tamás, a Szent Erzsébet Kórházat működtető gazdasági társaság ügyvezető igazgatója fogadta, s röviden bemutatta az általa vezetett intézményt, melyet később a vendégek meg is tekintettek. Lawrence J. Kid ezredes a beszélgetés során elmondta, számára nagy megtiszteltetés, hogy itt lehet, s megismerkedhet a jászberényi Szent Erzsébet Kórházzal.

- Ismerjük a magyarországi egészségügy helyzetét, tudjuk, hogy az intézményeknek számos olyan gépre, eszközre szüksége lenne a gyógyítómunka színvonalának javításához, melyhez anyagiak hiányában nem tudnak hozzájutni. Ezen próbálunk lehetőségeinkhez mérten segíteni. Amennyiben egy katonai kórházunk bezár például Németországban, úgy az ott felszabaduló, jó állapotban lévő gépeket, eszközöket adományként felajánljuk kórházak, egészségügyi intézmények számára - mondta Lawrence J. Kid ezredes.

Lakatos Zsoltot arról kérdeztük, hogyan jött létre a kapcsolat szervezete és az amerikai nagykövetség között, s hogyan került képbe a jászberényi Szent Erzsébet Kórház:
- Egy másik gyöngyösi civilszervezet vezetője került kapcsolatba a 2000-es évek elején a magyarországi amerikai nagykövetséggel. Az ő halálát követően én vettem át a kapcsolattartó szerepét, és 2002-ben kértem először segítséget egy gyöngyösi egészségügyi intézmény számára, hogy informatikai, egészségügyi eszközöket kapjanak. Továbbá segítséget kértem egy általános iskola felújításához is. Az iskolát és egy óvodát 27 millió forintért sikerült felújítani, s a kórház is kapott eszközöket. Azóta minden évben segítettek az amerikaiak, összesen közel 200 millió forint értékű támogatást, adományt sikerült már szereznünk. Ez a kapcsolat a mai napig nagyon jól működik. Mintegy húsz egészségügyi intézmény fordult kérelemmel egyesületünkhöz, hogy segítsünk eszközök, gépek beszerzésében. Most a jászberényi, a gyöngyösi és az egri kórház, egy református egyház által fenntartott budapesti egészségügyi intézmény, valamint a mátraházi gyógyintézmény számára kérünk támogatást. A kapcsolattartásban a szakmai hátteret dr. Lippai József biztosítja számunkra, aki a gyöngyösi Bugáth Pál Kórház belgyógyász főorvosa volt. Az elmúlt években ő főszerepet játszott abban, hogy a szükséges eszközök, berendezések érkezzenek az adott intézményekbe. Jászberény dr. Szabó Tamás igazgató és Berke István - a kórházat működtető gazdasági társaság felügyelő bizottságának elnöke - révén került képbe, nekik köszönhetően jöttünk el Jászberénybe. Elmondhatom, hogy az amerikaiakban az a vélemény alakult ki a látogatást követően, hogy a jászberényi kórház lesz az egyik olyan intézmény, amelyik biztosan kap részükről támogatást. Ez olyan eszközök, berendezések adományozását jelenti majd, melyeket itt jól tudnak használni.

A látogatás kapcsán dr. Szabó Tamás érdeklődésünkre a következőket nyilatkozta:
- Igazából kapcsolatfelvételről volt szó. Információink szerint az amerikaiak már csak azokra a helyekre szoktak ellátogatni, amelyek később kapnak is adományt. Mi a közvetítő, gyöngyösi Roma-Magyar Egyesület segítségével felkerültünk a támogatandók listájára, melyen rajtunk kívül a Mátrai Gyógyintézet, a gyöngyösi és az egri kórház van még. Vendégeink a látottakkal elégedettek voltak, megállapították, hogy a szakmai felkészültség, bizonyos területeken a korszerű ellátáshoz szükséges eszközök is a rendelkezésünkre állnak, de vannak olyan területek, melyekre ráfér a fejlesztés. Elsősorban diagnosztikai eszközökre és az ápolás során használt eszközökre lenne szükségünk. Reméljük, e kapcsolat révén sikerül fejlesztenünk az eszközparkunkat. Ezzel pedig a gyógyítás feltételei és színvonala is továbbjavulhat kórházunkban.

Úgy tűnik tehát, a kapcsolatfelvétel sikeres volt, s remélhetőleg a közeljövő arról is beszámolhatunk majd, hogy milyen gépeket, eszközöket adományoztak az amerikaiak a Szent Erzsébet Kórháznak. 

 

Szántai

Forrás: Jászkürt újság

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít