Menu

Megszületett a költségvetés

Szerdán délután mintegy félórás késéssel vette kezdetét városunk önkormányzatának képviselő-testületi ülése. A csúszás oka az volt, hogy a pénzügyi, költségvetési és tulajdonosi bizottság a tanácskozás előtt még egyszer egyeztette a költségvetéssel kapcsolatos álláspontjait. A város gazdálkodásáról szóló anyagot már nem először tárgyalták a városatyák, egészen szerdáig azonban nem fogadták el. Most viszont 20 igen és 3 tartózkodással igen. Döntöttek arról is, hogy a Lehel Filmszínház ez év végéig megkapja az üzemeltetéséhez szükséges 4 millió forintos támogatást.

Az ülés elején Szádvári Gábor arra hívta fel dr. Gedei József polgármester figyelmét, hogy egy korábbi soros tanácskozáson a Leader-programmal (vidékfejlesztés) kapcsolatban azt kérdezte, hogy Jászberény ebből miért maradt ki? Választ még nem kapott kérdésére. A polgármester elmondta, hogy levélben érdeklődtek az illetékeseknél, de eddig eredménytelenül, így a lehetőségekről nem tud beszámolni.

Szabóné Gara Irén környezetvédelmi tanácsnok Hajnal-Nagy Gáborhoz, a pénzügyi, költségvetési és tulajdonosi bizottság elnökéhez szólt. Idézte, hogy a hároméves, csapadékvíz-elvezetésről szóló program kapcsán a bizottsági elnök azt a javaslatot tette, hogy a szakmai anyag elkészítését a JVV Zrt. kapja. A képviselő asszony arról érdeklődött, hogy ez az anyag elkészült-e. Hajnal-Nagy Gábor azt válaszolta, hogy az ügy folyamatban van, a városfejlesztési bizottság foglalkozik a kérdéssel. 

Balogh Béla a polgármestertől kérdezett. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt soron kívüli ülésen szerepelt volna egy napirendi pont a tudásközpont megvalósításához szükséges önerő biztosításáról. Ezt a többség levette. Azt kérdezte, milyen kára származott a városnak abból, hogy ezt a kérdést nem tárgyalta. A Jászkürt újság 10-es lapszámát is idézte. Az Utazás 2009. kiállítás kapcsán kérdezte, Juhász Dániel alpolgármester kitől kapott felhatalmazást, hogy a fővárosban a kiállítás alkalmával sajtótájékoztatót tartson.

Dr. Gedei József polgármester a tudásközponttal kapcsolatban elmondta, az, hogy a többség erről nem is kíván tárgyalni, nem vall felelős magatartásra. Kijelentette, beláthatatlan milyen következményei lesznek ennek. A polgármester véleménye szerint kár, hogy nincs a testületnek elképzelése arról, hogy a huszárlaktanya területét miként szeretné hasznosítani, hogyan erősítenék a helyi vállalkozásokat, hogyan teremtenének munkahelyeket. Az Utazás kiállítással kapcsolatban pedig azt felelte, hogy ő nem kérte fel Juhász Dánielt a város képviseletére.

Juhász Dániel kifejtette, hogy az Utazás kiállítás első napján a szaksajtó volt jelen. Minden régió tartott tájékoztatót. Elmondta, a jászsági stand egyre nagyobb rangot vív ki magának. - Az a megtiszteltetés érte a Jászságot, hogy a szakmai sajtótájékoztatóra meghívást kapott. A Jászkapu Turisztika Egyesület elnöke hívott fel, és kért arra, hogy mutassam be a térséget. Nem azt kéne feszegetni, hogy aki bemutatja a Jászságot rendelkezik-e írásbeli felhatalmazással. Ha a kiállítással kapcsolatban Balogh Bélának ez a legfontosabb észrevétele, sajnálom - hangzott az alpolgármesteri válasz.

Van végre költségvetés
A város 2009-es költségvetési tervezete ismét a testület elé került. Szántai Tibor arra hívta fel a figyelmet, hogy Jászberény finanszírozza az egész Jászság egészségügyét, és majdnem az egész középfokú oktatását. - Amíg nem döntjük el, hogy a nem kötelező feladatok közül miket adunk át más fenntartónak, a városnak szembe kell nézni a szűkös anyagi helyzetével. A középiskolák és a két szociális otthon működéséhez évente  400 milliót tesz hozzá a város - jelentette ki Szántai Tibor. 

Juhász Dániel alpolgármester rámutatott, hogy a 2010-es esztendő várhatóan rosszabb lesz az ideinél. - Korábban drágán működött a város, de megtehettük, mert nagy adóbevétellel rendelkeztünk. Nem az intézményrendszerünk nagy, azt kell megnézni, mennyire hatékonyan működtetjük azokat, mennyi férőhelyet kell hoszszabb távon fenntartani. Milyen plusz feladatokat vállalunk. Az intézmények által felvállalt feladatok köre is nagy.

Szatmári Antalné, a szociális és vallásügyi bizottság elnöke is egyetértett azzal, hogy amíg az intézmények működtetésében nem történik intézkedés, komoly gondnok lesznek a városban. Tamás Zoltán, a városfejlesztési bizottság elnöke elmondta, újból lesz pályázati lehetőség a csapadékvíz-elvezetésre.  - A földes utak aszfaltozásánál, az útépítéseknél 230 milliós összeg van megjelölve a költségvetésben. Az előző évben nem volt erre elég a forrás. Azóta  közbeszerzési tanácsadónk segítségével kiderítettük, hogy csak kopóréteggel együtt lehet megépíteni az utakat. A 230 millió forint viszont kopóréteg nélküli becsült érték. Ezért  pluszpénzt kell ehhez az összeghez tenni - mondta Tamás Zoltán.

Szabóné Gara Irén képviselő javasolta, hogy Jászsági Népszínház elnevezéssel a Déryné Művelődési Központ segítségével adjanak teret különböző amatőr színjátszó csoportoknak és táncegyütteseknek a bemutatkozásra, fellépésre, erre legyen forrás is a költségvetésben.

Hajnal-Nagy Gábor, a pénzügyi, költségvetési és tulajdonosi bizottság elnöke hangsúlyozta, a jelenlegi struktúra hosszú távon nem tartható fenn. Hiány nem szerepel a költségvetésben, pedig tavaly 500 milliós hitelt vett fel a város, 200 milliós bevétellel pedig ingatlanok értékesítéséből számolnak. - Többet költünk, mint amennyit megengedhetnénk magunknak. Nehezebb időszak áll előttünk. Az igazi gond jövőre lesz, amikor csökken adóbevételünk, és nem tudni, hogy a központi költségvetés felől mi várható. Egyik módosító-javaslatunk volt, hogy 350 millió forintot félre kell tenni. A hitelfelvétel egyre nehezebb, drágább lesz. A 350 millió forintból 80 milliós pályázati céltartalékot különítettünk el. Így már messze vagyunk az eredeti céltól. Nem tudom, hogy ebben a ciklusban tud-e érdemi változást hozni az önkormányzat, én szkeptikus vagyok - fogalmazott a bizottsági elnök.

Bethlendy Béla, az oktatási, közművelődési és kulturális bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenleg működtetett és fenntartott intézményhálózat az itt élő lakosság és a térségben működő gazdásági egységek munkaerőpiaci igényei alapján jött létre. Hangsúlyozta, hogy az intézményekben folyó munka színvonala magas. - A lakosságnak vannak igényei az óvodai, iskolai intézmények fenntartásával kapcsolatban, az is a feladataink közé tartozik, hogy ezt is biztosítsuk - mondta Bethlendy Béla.

Nagy András alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a földes utakat fel kell számolni, útburkolattal kell ellátni, a költségvetésben 230 millió forint szerepel erre a célra, amennyiben nem lesz elég, tenni kell hozzá.

Balogh Béla képviselő szerint a kórházi vagyonkezelő kft. nem szükséges, véleménye szerint pénzfogyasztó szervezet. Berke István szerint a kórház működéséhez a város mintegy 4%-ot tesz, míg a terebélyes intézményhálózat esetében ez 38 %. Tehát nem a kórház viszi el a nagyobb pénzösszegeket. Sas János arról szólt, az, hogy a város hitelt vett fel, de ez nem azt jelenti, hogy azt el is szeretné a város költeni. Javasolta, hogy az intézmények vezetői gondolják át, a működtetést, hogyan lehetne takarékosabban megoldani. Szuh Zsuzsanna kijelentette nem ért egyet, azzal, hogy vizsgálat készüljön a Klapka György Szakközép és Szakiskola, valamint a Liska József SZKI összevonásáról. 

Végül, több módosító javaslatot is befogadva, mintegy két és félórás vitát követően 20 igen és 3 tartózkodás mellett elfogadták Jászberény 2009. évi költségvetését. 

Hol dohányozzunk?
Hosszas eszmecsere folyt a közterületen történő dohányzás rendjéről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról. A Liska József Erősáramú SZKI, Gimnázium és Kollégium Diákönkormányzata nyújtott be egy felhívást az önkormányzathoz ezzel kapcsolatban. A törvény értelmében az iskolák területén nem lehet dohányozni. Sok fiatal az utcán gyújt rá, gyakran akadályoztatva a közlekedést, és a közterület tisztaságára sem figyelnek oda. A diákok kérték, hogy szülessen meg erre vonatkozóan egy helyi rendelet. Meg kell határozni, hogy közterületen hol lehet dohányozni.

Több képviselő egyetértett abban, hogy ennek a rendeletnek a betartatása nem egyszerű, kevésbé egyértelmű. Szóvá tették, hogy konkrétan meg kellene nevezni, hogy mely területeken nem szabad rágyújtani (pl. a játszótereken). Abban is egyetértés volt, hogy ugyanakkor valamit tenni kell ebben a kérdésben, és ennek első lépése az, hogy a rendeletet támogatta a testület.

Támogatják a mozi működését
A folytatásban tárgyaltak a képviselők Lehel Filmszínház jövőjéről is. Juhász Dániel alpolgármester úgy fogalmazott, hogy a mozi kulturális vállalkozás. A kultúrából pedig igazán nagy hasznot nem lehet hozni. - A vállalkozó bizonyította nyitott minden bevételi forrásra. Elindultak a gyerekeknek szóló vetítések. Az a megoldás, miszerint támogassuk 4 millió forinttal a filmszínházat, csak erre az évre szól. A decemberig tartó időszakban el kell dönteni, hogy milyen egyéb kulturális szolgáltatások (pl. multifunkcionális kulturális tér) valósulhatnának meg az épületben.

Szádvári Gábor arról számolt be, hogy több civil kezdeményezésről is tud, amelyek a mozi mellé álltak. Balogh Béla szerint a tervezett megoldás nem jó, mivel nem szerepel benne, hogy milyen feltételekhez kötik a támogatás. Dr. Gedei József úgy értékelte, hogy az önkormányzat olyan feladatot akar vállalni, olyan szolgáltatást akar támogatni, amelynek igénybevételi oldala korán sem tisztázott. Nem lát garanciát arra, hogy a támogatás megadása esetén  a látogatottsága nőni fog-e.

Az előterjesztést a képviselő-testület végül támogatta, így a mozi az év végéig megkapja a működéséhez szükséges 4 millió forintot.

 

B. É.

Forrás: Jászkürt újság

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít