Menu

Temetkezési helyzet a Jászság temetőiben

A Jászság 23 temetőjében 90 talajvíz-figyelő kútban figyelik a temető üzemeltetői a talajvíz mozgását a temető különböző területein. A 11. naptári héten 33 kútban érte el a talajvíz szintje a talajszinttől számított kritikus 200 cm-t.


A temetkezésről szóló rendelet szerint: „nem végezhető koporsós temetés azon a temetkezési helyen, ahol a talajvíz a talajszint alatti 2 métert eléri.” A temetési tilalmat a temető üzemeltetője állapítja meg és tartja/tartatja be – minden temetkezés alkalmával, az adott sírhelyre vonatkoztatva. Az ÁNTSZ nem rendeli el a koporsós temetési tilalmat, hiszen a jogszabályban foglaltakat a temető üzemeltetőjének kell betartania. Azonban figyelemmel kíséri a talajvízszint alakulását az adatszolgáltatás alapján.


A 11. naptári hét jelentéseit áttekintve elmondható, hogy Jászdózsán majd két hónapja, Jászárokszálláson majd egy hónapja nincs olyan sírhely, ahol a talajvíz szintje 200 cm alá sülylyedt volna. Jászapátin pedig, ahol temetni lehetne, ott megváltható sírhely nincs. Jászapátin kívül több temetőben jelent gondot a szabad sírhelyek hiánya. A fentieken túl az alábbi temetőkben vannak olyan figyelőkutak, amelyek környezetében nem lehet koporsóban temetkezni: Jászberényben a Szent Imre temetőben, az  Új temetőben, a Fehértói temetőben, a Református temetőben és Jászladányon a Dabi temetőben.


Amennyiben az adott temetési helyen a talajvízszint magassága nem állapítható meg biztonságosan, a meglévő talajvízfigyelő kutakban mért talajvízállás szerint, próbafúrást végez a temető üzemeltetője az adott sírhely közvetlen közelében. Amennyiben a talajvíz 200 cm-en áll vagy még közelebb kerül a talajszinthez, koporsóban nem lehet temetni. Lehet azonban koporsóban temetni, illetve rátemetni, ha 200 cm-nél mélyebben van a talajvíz, vagy a kriptában nincs víz. Erről betekintéssel lehet megbizonyosodni, ami ugyanúgy engedélyköteles, mint maga a temetés előtti kriptanyitás.


Amennyiben nem lehet a választott vagy családi sírhelyen temetni vagy rátemetni vagy kriptába behelyezni, a halottat el lehet hamvasztani. Esetleg lehet keresni – akár más temetőben - olyan sírhelyet, ahol a talajvíz szintje megengedi a koporsós temetést. Később, a talajvizes probléma múltával lehetséges a választott vagy családi sírhelybe az áttemetés. Ezt a megoldást információim szerint kevés hozzátartozó választja.

 

alt


Több helyen megoldásként a hamvasztást választják. Az urnát, ha el szeretnék temetni a hozzátartozók, csak 0,5 m mélyre kell helyezni, és nem kell hozzá az ÁNTSZ sírnyitási engedélye. Ha otthon – és nem kórházban – halt meg a családtag – a boncolás nélküli hamvasztást az ÁNTSZ-szel kell engedélyeztetni. Az ÁNTSZ által kiadott hamvasztási engedélyek száma a két és fél hónap alatt kb. annyi volt, mint tavaly vagy tavaly előtt fél év alatt. Ennek több oka lehet természetesen: a talajvíz, a temetési kultúra változása, anyagi okok. Az ÁNTSZ által kiadott sírnyitási engedélyek száma is hasonlóan alakult, mint az ÁNTSZ által engedélyezett boncolás mellőzésével történő hamvasztási engedélyek száma: azaz duplája, mint tavaly, tavalyelőtt.


Gyakori a rátemetés is. Az ÁNTSZ minden esetben vizsgálja a temetési hely feletti rendelkezési jogosultságot, valamint a temetésről gondoskodni jogosultak vagy kötelezettek jogviszonyait, több érintett esetében a szükséges hozzájárulásokat beszerezteti/beszerzi. Az ÁNTSZ engedélye nélkül rátemetkezést végezni vagy kriptát nyitni tilos! Ilyen esetekben az ÁNTSZ is vizsgálja a konkrét temetkezési helyen a talajvíz viszonyokat vagy a megküldött heti jelentések alapján (ha olyan temetőről van szó, ahol nincs korlátozás egyik kút talajvízszint adata alapján sem) vagy a próbafúrások alapján, illetve a betekintésre megnyitott kriptákban az ÁNTSZ közegészségügyi ellenőre által.


Dr. Sárközi Mária
kistérségi tiszti főorvos

Forrás: Jászkürt újság

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít