Menu

Táncra – Talpra magyar…

2012-03-21 08:04:53

 

Az Országos Néptánc Baráti Kör Egyesület, valamint a Jászkerület Nonprofit Kft. szervezésében a március 15-i rendezvények keretében fotókiállítással vette kezdetét szombaton a Lehel Film-Színházban az első Jászsági Ifjúsági Néptánctalálkozó.


Táncra – Talpra magyar címmel első alkalommal rendezték meg nemzeti ünnepünk alkalmából Jászberényben a találkozót, amelyen a Jászság Népi Együttes utánpótlás csoportjai mellett más települések csoportjai is képviseltették magukat.


altA rendezvény nyitányaként Szabó Tamás polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, hagyományt teremteni és azt védeni, továbbadni mindig kiemelkedően szép és nemes dolog. Hozzátette, a Jászság Népi Együttes negyven évre visszatekintő múltját decemberben ünnepelhettük, a jövőjének azonban az ehhez hasonló, az utánpótlást középpontba állító rendezvényeken örülhetünk. Beszédét követően a Viganó AMI, majd a jászkiséri Pendzsom táncegyüttes bemutatóival vette kezdetét a program.


Némi szünet és technikai átállás után a színpad már a legfrissebb testvértelepülésünkről, Gyimesfelsőlokról érkező énekeseké, zenészeké volt. Tímár Viktor és Antal Tibor az 1848-as forradalmi időkből származó gyimesi katonadalokkal szórakoztatta a közönséget. Egy-egy dal között pedig bemutatták hangszereiket, valamint a gyimesi viseletet is. Nagy András városkapcsolati tanácsnok emelkedett beszédet tartott, amelyben a két település kapcsolatát szorosabbá fűzőket a cementhez és a kovászhoz hasonlította.


Nem sokkal hat óra után Kocsán László rendező-koreográfus A jászsági bíró udvarába…  című műsorát tekinthette meg a teltházas közönség. A Jászság Népi Együttes művészeti asszisztensének műsorában fellépett a Jászberényi Hagyományőrző Együttes, a Jászság Népi Együttes táncosai, valamint a Viganó AMI Nagyboldogasszony és Gyakorló iskola gyermekcsoportjai és jászsági táncos barátok. A műsor alapjául a táncosok némelyikének a tánchoz, a hagyományokhoz és a Jászsághoz fűződő viszonyáról elmondott gondolatai szolgáltak, kísért Pál Mihály és a Zagyva Banda. Személyes és egyben elgondolkodtató műsort láthatott a közönség imádni valóan bájos gyermektáncosokkal, finoman kidolgozott mozdulatokkal dolgozó profi fellépőkkel, valamint a csak éveik számát tekintve idősebb hagyományőrzőkkel. Szatmári Antalné, az önkormányzat humánerőforrás bizottságának elnöke köszöntőjében mélyenszántó beszédet fogalmazott meg arról, mit érez, amikor a jászsági táncosok látványa az élvezetek magasságába repíti.


A Folkszombat programjának részeként mutatták be Egy tőről címmel a Jász Trió TV dokumentumfilmjét, amely párhuzamosan mutatja be egy gyimesfelsőloki és egy jászberényi gimnazista egy napját. Kontrasztos, de ízlésesen tálalt anyag került a vászonra, köszönhetően annak, hogy az alkotók jó érzékkel fordultak gondosan kiválasztott alanyaik felé. Megtalálták az utat hozzájuk, és anélkül vezették be a nézőt mindennapjaikba, hogy az egy pillanatra is tapintatlanságnak érezné jelenlétét.


Az első Folkszombat stílusosan táncházzal zárult, melyhez szintén a Zagyva Banda szolgáltatta a zenét hajnalig a DMK Ifjúsági Házban.

 

Rédei Panni

 

alt

Galéria

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít