Menu

Közepes hagymatermés várható a Jászságban

2011-08-18 18:23:03

 

Jó közepes termés várható idén a korai érésű fajták szedésével a Jászságban megkezdődött hagymaszüreten. Az ország második legnagyobb hagymatermesztő vidékén, ahol a növények megkapták a kellő tápanyagot és védőszert, ott a hektáronkénti átlag várhatóan 350-400 mázsa között lesz, és azok minőségével, eltarthatóságával nem akadhat gond – mondta Túri István, a Jászföld Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési agronómusa az Agromonitor.hu-nak.

 

Jászladányban a becslések alapján 60-70 hektáron termeltek étkezési vöröshagymát, ebből 30 hektáron a Jászföld Zrt. integrációjában, a többi területet magángazdák művelték. Az időjárás az idén csak annyiban volt kedvezőtlen, hogy a vetés után egy kívánt esős helyett száraz időszak következett. Ezek a mutatók azonban a 2010-es évhez viszonyítva mindenképpen jónak mondhatók, mert az akkori nagy belvízborítás miatt csak a partosabb részeken lehetett a fűszernövényt termelni.
 

Túri István tájékoztatása szerint a kilogrammonként felvásárlási ár 80 forint körül indul, de augusztus végére, szeptember elejére, amikor a többi fajta is beérik, érzékelhetően csökkenni fog. Mint az MTI-nek nyilatkozva megjegyezte, a jászladányi hagyma jó áron való értékesítését az import éppúgy veszélyezteti, mint más zöldségfélék esetében.
 

A jászsági faluban mintegy 30 évvel ezelőtt kezdődött meg vöröshagyma-termesztés, a minősége azóta is vetekszik a makói hagymáéval. Vetésterülete azonban folyamatosan csökken, mert az előállítási költségek megnövekedtek, ugyanakkor a felvásárlási ár stagnál. A jól jövedelmező években 400-500 családnak is megélhetést adott a hagyma, egy-egy kiugró esztendőben a termés mennyisége elérte a 40 ezer mázsát is.

 

agromonitor.hu

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít