Menu

„Egymást segítve lehet előre jutni”

Comenius Iskolai Együttműködések Nemzetközi Konferencia

A SZIE Alkalmazott Bölcsészeti Kar a közelmúltban nagyszabású rendezvénynek adott otthont. A Maci Alapítványi Óvoda dolgozóinak a szervezésében nemzetközi konferencia zajlott. Az eseményen résztvevő hazai és külföldi pedagógusok és más érdeklődők a korai kisgyermekkori nevelés tapasztalatairól cseréltek véleményt. A helyi szakemberek tapasztalatain kívül európai kitekintést is kaptak a megjelentek.

altCsernátoni Katalin, a Maci ovi igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Nagy András alpolgármester mondta el ünnepi gondolatait, aki kiemelte az intézmény és a város önkormányzatának együttműködését. A program az ovisok műsorával folytatódott, utána következtek az elődadások. Többek között hallhattuk a három „főszereplő” partnerintézmény bemutatkozását: az angliai Oldham, a romániai Kolozsvár és Jászberény képviselőinek előadásában.
 

Az egész napos program után arra kértem Csernátoni Katalint, hogy értékelje a rendezvényt.
- A konferenciánk célkitűzése az volt, hogy a 2007 őszén kezdődött Comenius program keretében létrejött partneriskolai együttműködésünket lezárjuk. Különböző előadások keretében adtunk számot az elmúlt két év eredményeiről. A projekt előzményéhez tartozik, hogy felvetődött bennünk az igény a külföldi kollégákkal való együttműködésre, tapasztalatcserékre, megismerni egymás oktatási, nevelési módszereit. Korábban amerikaiakkal már volt kapcsolatunk, most európai pedagógusokkal nyújtottuk be a közös Comenius pályázati anyagot. Így jött létre az angliai (Kingfisher Communitiy Special School) és a romániai (Scoala Speciala Transilvania) intézményekkel a kapcsolat. Erről az együttműködésről számoltunk be a nemzetközi eseményen.
 

- Milyen tapasztalatokra tettek szert?
- Úgy érezzük sikerült új pedagógiai módszereket megismerni, különös tekintettel a súlyosan halmozottan sérültek kommunikációja terén, a pedagógusok és gyerekek között pedig barátságok alakultak ki. Komoly tananyag készült a két év során, amely a gyermekek tevékenységeit tartalmazza, beleépítve a testvériskoláról, valamint a Magyarországról tanultakat. Örülünk, mert a programba a két év során minden kolléga bekapcsolódott. Jól összekovácsolta közösségünket, emberileg és szakmailag is sokat jelentett. Fejlődött az önbecsülésünk, az öntudatunk, mindannyian önállóbbak, bátrabbak lettünk. Nem bántuk meg, hogy belevágtunk.
 

- Az integrált oktatásnak már évek óta működnie kellene az óvodákban, iskolákban. Erről mi a véleménye?
- A közoktatási törvény 1993-tól írja elő kötelező feladatként az integrált nevelést, oktatást. Volt e téren pozitív változás, de közel sem elégséges. Erre jó példa egy közeli eset: A konferencia után – még el sem hagytam a helyszínt - csörgött a telefonom, egy anyuka hívott, akinek 6. osztályos a gyermeke. A Tápióságban élnek. Nemrég került a gyermek szakértői bizottság elé, ahol kiderült, hogy autista. Arról érdeklődött nálam, hogy milyen lehetőségei vannak, mert a jelenlegi iskolájában nem tudnak a gyermekkel bánni. Ez csak egy példa a sok ezer közül, ami az országban előfordul. El vagyunk maradva ezen a területen is.

Az integrált nevelés, oktatás nem azt jelenti, hogy beengedem a gyermeket az osztályomba, mert jó lelkem van, hanem azt, hogy rászabom a követelményt, a tanulásszervezést, a differenciálást. Biztosítani kellene az intézményekben, hogy legyen gyógypedagógus, és azt is, hogy speciális foglalkozásokat, órákat tudjunk tartani a sérült gyermekeknek. Az óvodában erre törekszünk.

Ennek a nevelésnek az alapja a nagymértékű differenciálás. Mindenki más és más módon tud tanulni, fejlődni. Azonos korosztályú, azonos nemű gyermekek között sincs sok hasonlóság. Mindenki különböző. Húsz gyermekhez húszféleképpen kell közelíteni. Tévedés, hogy a gyerekek egyformán tudnak figyelni, és azonos módon kell velük bánni. Nem kell messzire mennünk, elég csak azt megfigyelni, hogy két testvér között is mennyi eltérés van.
 

alt- Az óvodában hány csoportban zajlik a munka?
- Öt óvodai csoportunk van. Az egyik legnagyobb büszkeségünk a fejlesztő iskola, amely 2006. szeptember 1-jén indult, egy osztállyal. Oda a súlyosan és halmozottan sérült gyermekek járnak. Egészen 23 éves korukig lehetnek ezek a tanulók általános iskolások. Az óvodai csoportokban pedig együtt nevelkedik a sokféle gyermek, óvodapedagógusok és gyógypedagógusok segítségével. A kezdeti évek gyermeklétszáma mára megváltozott, a 36 fős létszámunk, mára közel 130-ra emelkedett.  Nagy probléma, hogy már nem férünk el, új épületre lenne szükségünk.
 

- Hogyan fogadják az egészséges gyermekek a sérülteket?
- A gyerekek nagyon befogadóak. Óvodás korban mindenre nyitottak, ami körülöttük történik. A szülőknek, a családnak nagy a felelőssége, de az óvodáknak, bölcsődéknek is, hogy milyen környezetet biztosítanak a kicsik számára. Döntően határozzák meg a fejlődés irányát, hogy az intézményben és odahaza milyen értékek mentén szerveződik az élet. Intézményünkben megtapasztalhatja mindenki a gyermekek sokszínűségét is, melyet a kicsik természetesnek vesznek, nem tesznek különbséget. Nem jelent számukra problémát, ha társuk tolókocsiban van, vagy éppen folyik a nyála, netán hatdioptriás szemüveg van rajta, vagy semmit sem lát. A problémák későbbi életszakaszban jelennek meg, főleg ha kicsi korban nem hagytuk ezt megtapasztalni. A felnőttkori tapasztalás túl késő a pozitív együttműködés kialakításához. Jó lenne, ha olyan társadalmi környezetben élhetnénk, ahol nem a szervezetünk állapota, az egészség kérdése határozná meg helyünket a világban. Mi nap, mint nap azért dolgozunk, hogy egymás elfogadásának szemlélete a nálunk lévő gyermekeken keresztül eljusson a családokhoz, ők pedig ezt tovább adják környezetükben.
 

- Hogyan látja a fogyatékos gyermekek jövőjét?
- Kicsit borúlátó vagyok, sajnos erre ad okot az ország jelenlegi helyzete is.  Egymást segítve lehet előre jutni. Ha mindenki csak egy pici lépést tesz azért, hogy jobb legyen, akkor már előbbre tartunk.

Buschman Éva

Info for bonus Review William Hill here.

Oldalaink minél magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében az oldalainkon sütiket („cookie”) használunk.
További információ Tovább Elutasít